Kezban YAVUZ'un 9 Mayıs 2023 tarihli yazısı: Sınavımız Var

Sınavlar yaklaşırken öğrencilerin ve velilerin kaygısı artıyor. Kaygı mutluluk ve üzüntü gibi normal bir duygu aslında, orta düzeydeki kaygı bireyi karşılaşacağı duruma hazır tutmakta, motive etmekte ve başarıyı artırmaktadır. Ancak normalin üzerindeki kaygı tam ters etki yaparak başarıyı düşürmekte, isteksizlik ve umutsuzluk yaratmaktadır. Bu yüzden kaygıyı kontrol altında tutmak sınavda olumlu performans sergilemek için çok önemlidir.

Yapılan araştırmalar sınav kaygısını yükselten faktörlerden en önemlisinin aile tutumları olduğunu göstermektedir. Çocuklar en çok anne ve babalarının olumsuz davranışlarından etkilendiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin yüksek kaygı yaşamamaları için ailelerin sınava bakış açısı ve çocuklarına yaklaşımı çok önemlidir.

Aileler çocuklarına girdikleri sınavın sonucu ne olursa olsun değerli olduklarını hissettirmeli, çocukların çabasını överek onların özgüven kazanmasına yardımcı olmalıdırlar. Çocukları diğer kardeşleriyle ya da başka çocuklarla kıyaslama yapmamalıdırlar. Bu süreçte ebeveynlerin kaygısının da yüksek olduğu önemli bir gerçektir. Çocukları bilinçli olarak destekleyerek süreci olabildiğince verimli yönetebilmek anne ve babaların kaygısını azaltmayı da sağlayacaktır.

Ebeveynlere Destekleyici Öneriler:

✔      Olumsuz ve imalı cümleler kurmayın. Pozitif olun, moral desteği verin.

✔      ‘AN ‘da kalın sınav tarihi yaklaştıkça günlük aktivitelerinizde özel bir değişiklik yapmamaya çalışın. Sadece sınav konuşulan bir çevre yaratmamaya özen gösterin.

✔      Kaygılanma, korkma gibi ifadeler yerine; heyecanlısın, kaygılandın bu çok normal ve ben senin yanındayım diye bilirsiniz.

✔      Çocuğunuzla birlikte keyif aldığınız aktivitelere zaman ayırın. Medya ve diğer kaynaklardan gelebilecek olumsuz uyaranlardan uzak durmaya özen gösterin.

✔      Daha önceki başarılarını hatırlatın ve cesaretlendirin.

✔      Fiziksel temas çok önemlidir. Sarılın ve öpün.

✔      Birlikte nefes egzersizleri yapın.