Kezban YAVUZ'un 25 Nisan 2023 tarihli yazısı: Psikolojik Yaşlı mısınız?

Günümüzde önemli kavramlardan bir tanesi de “Psikolojik Yaşlanma”dır.

Her yaşın elbette ki bir güzelliği vardır, bunun farkında olmak, tadını çıkarmak ve motive olabilmek için psikolojik değerlendirmelerimiz çok önemli görünüyor.

Biyolojik yaşlanmanın bedenimizi ve beynimizi etkilediğini biliyoruz. Yaşa bağlı olarak hafıza, algı, öğrenme gibi yeteneklerimiz azabilir. Ancak yine yaşa bağlı olarak tecrübe, doğru düşünebilme, doğru karar verebilme, hoşgörü, sabır gibi özelliklerimiz gelişmiştir.Bu özelliklerin farkında olmak ve kullanabilmek ise psikolojik yaşlılığımızı engeller.Psikolojik olarak genç olan birey motivasyonunu korur, kendiyle barışıktır, hedefi vardır ve stresle mücadele edebilir.

Araştırmacılar biyolojik yaşlanmayla psikolojik yaşlanmanın farklı seyir izlediğini  ve biyolojik yaşlanmayla paralel gitmeyen daha geriden gelen psikolojik yaşlanmanın; bireylerin  aktif, enerjik, neşeli  ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağladığını göstermektedir.

Psikolojik Yaşlılığı Nasıl Engelleyebiliriz?

Sürekli yeni şeyler öğrenerek beyni aktif tutmak.

Fiziksel sağlığa önem vermek, güneş ışığı ile doğadan yararlanmak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyku ve  spor davranışlarını edinerek rutin bir şekilde uygulamak.

Sosyal ilişki kurmaya önem vermek ve geliştirmek.

Mutsuz, bezgin, karamsar arkadaşlardan uzak durmak. Neşeli ve keyifli arkadaşlar ile beraber olmak. Mizah ile ilgilenmek,  gülebilmeyi öğrenmek.

Yapabildiklerimizin ve yapamadıklarımızın farkına varıp kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilmek.

Hayatımızdaki öncelikleri belirleyerek bunlara uygun yaşantılar oluşturmak.

Moral ve motivasyonunu arttıracak davranışları içselleştirmek.