Elif Aybike DEMİR'in 9 Mart 2024 tarihli yazısı: Kitap Okumak İçin Vakti Olmayanlara

Çocukluğumdan beri kendimle kaldığım anları çoğunlukla okuyarak değerlendiririm. Şimdi dönüp hayatıma baktığımda "İyi ki" diyorum. Çünkü bugün sahip olduğum, "benim" diyebildiğim şeylerin neredeyse tamamını, yaptığım o doğru tercihe borçluyum.

Üniversiteden mezun olup çalışma hayatına dâhil olma sürecinde, sebebini bilmemekle beraber ne yazık ki kendim için yapmayı en sevdiğim aktiviteyi biraz boşlamış, geri plana atmıştım. Bundan ne kadar rahatsızlık duysam da bir türlü yeterli motivasyona sahip olamıyor, durumu iyileştirecek adımı atamıyordum.

Bir gün, izlediğim bir programa konuk olan genç doktor, o yıl içinde 160'tan fazla kitap okuduğunu söylemişti. Hem de bu bey, çalıştığı hastanenin acil servisinde görevli olduğunu ifade etmişti. İşte o an ruhumda ışıklar yandı. Sonunda birisi, okumayarak kendimden çaldığım bütün zamanlarda arkasına saklandığım bahanelerin (evet kesinlikle birer "sebep" değillerdi) ne kadar da içi boş olduğunu yüzüme çarpmıştı. Elbette okuma eylemini değerli kılan şey "Kaç tane" sorusuna verilen cevapla ölçülecek bir olgu değildir fakat sonuçta ben de kesinlikle bir acil servis hekimi kadar meşgul değildim.

Diyelim ki gerçekten okumak için hiç müsait bir ortamda değiliz veya bunun için pek vaktimiz yok. Hepimizin de aslında çok iyi bildiği gibi bunlar da kitaplardan uzak kalmanın geçerli sebepleri değil, sağlam dayanakları varmış gibi görünen birer bahane. Çünkü eğer okuyamıyorsak, dinleyebiliriz.

Hemen hemen herkes gün içinde bazen trafikte, bazen mesai aralarında, bazen kahvaltıda, bazen uyumadan önce sırf ses olsun diye çoğu kez pek de bizlere herhangi bir faydası olabilecek potansiyeli bulunmayan içerikler tüketiyoruz. Aslında tüm bu zaman dilimleri, beynimizi çöplüğe çevirmektense hem zihnimizi hem de ruhumuzu doğru şekilde besleyebileceğimiz fırsatlardır.

Kullandığımız akıllı cihazlar için tasarlanmış olan sesli kitap uygulamalarının birçoğuna belli ücretler karşılığında erişilebiliyor olsa da o uygulamayı kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilmeniz adına bir süre için geçerli olmak üzere ücretsiz tanıtım imkânları da mevcut. Ayrıca tamamen ücretsiz biçimde insanların faydasına sunulmuş sesli kitap platformları da bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de TRT'ye ait. Platform üzerinde; Türk Edebiyatı Klasikleri, Çağdaş Dünya Öyküleri, Ömer Seyfettin Eserleri, Dünya edebiyatı başlıkları altında pek çok kitabın seslendirilmiş versiyonuna ulaşabilirsiniz. Yine aynı uygulamada, Türkçe seslendirmelerin yanı sıra İngilizce olan içeriklere de ulaşmanız mümkün.