Nesrin YARIM ÖZOĞLU'nun 22 Nisan 2024 tarihli yazısı: Çikolataseverler

Hayatta sizi en çok mutlu eden şeyler arasında ne var? Beni çikolata ve kahve mutlu ediyor. Evet evet çikolata yediğimde üstesinden gelemeyeceğim hiçbir şey yok. Canımı bir şey mi sıktı, yolunda gitmeyen şeyler mi var? Ufacık bir çikolata ve bir yudum kahve, tüm derdimi, yorgunluğumu kısa süreli de olsa bir köşeye bıraktırır. Çünkü çikolatanın mutlulukla doğrudan alakası var.

Mutlu bir anı kutlarken isteme, nişan, nikâh ya da iş başarılarında, terfilerde hatta üzgün olduğumuzda bile çikolataya ihtiyaç duyarız. Hayatımızın birçok noktasına şahitlik eder. Çikolatanın insanlar üzerinde rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisinin olduğunu gösteren en büyük özelliği, bileşenleri. Uzmanlar, ruh hâlimizi ve mutluluğumuzu artıran üç ana bileşeni olduğunu belirtiyor. Bunlar; triptofan, feniletilalanin ve teobromindir. Triptofan, beynin, bir mutluluk hormonu olan serotonin üretmesine yardımcı olur. Beynimiz ne kadar çok serotonin üretirse kendimizi o kadar iyi ve enerjik hissederiz. Serotonin, doğal bir duygudurum düzenleyici olarak bilinir; eksikliğinde kendinizi yorgun, üzgün ve cesareti kırılmış hissedersiniz. İkinci bileşen olan feniletilalanin, ruh hâlini iyileştirme ve canlandırma için de çalıştığından dolayı genellikle "doğal antidepresan" olarak adlandırılır. Son madde olan teobromin, insan beyni üzerinde rahatlatıcı ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Derin gevşeme ile yavaşlama hissinden sorumludur. Çikolatanın bu üç bileşeni, birlikte mükemmel bir şekilde çalışır, enerji ve iyi bir ruh hâli kaynağıdır.

Başka bir bilim insanı grubu ise çikolata yemenin tamamen psikolojik etkisi olduğunu iddia ediyor. İlk tezi varsayarak konuştuğumuzda, peki ya artık mutlu olamazsak? Neden mi? Malum, çikolatanın ana maddesi olan kakaoda ciddi kirzler yaşanıyor. Benim gibi, günlük hayatının bir parçası çikolata olan kişiler de dikkat etmiş olmalıdırlar ki çikolata fiyatları da her geçen gün artıyor. Çünkü kakao fiyatlarında tarihi rekorlar kırılıyor. Bir de üstüne şekere yapılan zamlar eklenince çikolata fiyatları uçuşa geçmiş durumda.

Küresel okyanus-atmosfer olayı El Niño, dünyanın en büyük iki kakao çekirdeği üreticisi olan Gana ve Fildişi Sahili’nde mahsullere zarar verir olunca kakao fiyatları rekor üzerine rekor kırmaya başladı. Yılbaşından bu yana yüzde 200'ün üzerinde bir artış gösteren kakao fiyatları, rekolte düşüşleri ve tedarik sürecindeki belirsizliklerle daha da yükselmeye devam edebilir. Kakao rekoltesinin %50'den fazla düşmesi, fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Aktarlarda kilogram fiyatının 600 lirayı bulduğu kakao, tüketicileri endişelendiriyor. Ya bir daha çikolata yiyemezsek… En önemlisi, istediğimiz kaliteli çikolatayı bir daha yiyemezsek... Kakao ve şekerdeki fiyat artışı, bazı gıda hilelerinin de ortaya çıkmasına sebep olabilir. İnsan sağlığını ciddi anlamda tehdit edecek bu hileler de ağzımızın tadını epey kaçıracaktır. Gerçek çikolata ile gerçek olmayan arasındaki en büyük fark ise yarı yarıya denk gelen fiyat farkı. Aman bu tuzağa düşmeyin. Gerçi gerçek çikolataseverler, gerçek çikolatayı kaç metre öteden olursa olsun kokusundan tanır.

Çikolataseverler, şimdi olumsuz düşünmeyelim. Her zaman yaptığımız gibi, bu zam ve kriz haberlerini bir kenara bırakarak suçluluk duymadan o güzel anın tadını bir ısırıkla çıkartalım.