Enginar, sağlık açısından oldukça faydalı bir sebze olmasının yanı sıra, lezzetiyle de sofraların vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak pek çoğumuz, hangi mevsimde en taze ve lezzetli enginarları bulabileceğimizi bilmiyor olabiliriz.

Enginar, genellikle ilkbahar aylarında en taze ve lezzetli halini alır. Mart ve Nisan ayları, enginarın sezonunun zirvesidir. Bu dönemde toplanan enginarlar, daha yumuşak ve etlidir. İlkbahar aynı zamanda enginarın en bol bulunduğu dönemdir. Dolayısıyla, bu mevsimde en çeşitli enginarları bulmak mümkündür. 

Yaz ayları, enginarın ikinci bir hasat dönemine denk gelir. Haziran ve Temmuz aylarında da enginar bulmak mümkündür. Ancak bu dönemde, ilkbahara kıyasla enginarların daha sert olma eğilimi vardır. Yine de, yaz mevsiminde tüketilen enginarlar da oldukça lezzetli olabilir. Bu dönemde daha çok ikinci hasat ürünleriyle karşılaşabilirsiniz. 

Sonbahar ve kış aylarında, enginar çeşitlerinin sayısı azalır. Ancak özellikle ılıman iklim bölgelerinde, sonbaharın sonlarına doğru ve hatta kışın başlarında bile bazı enginar çeşitlerine rastlamak mümkündür. Bu dönemde, enginarlar genellikle daha küçük boyutlarda olabilir ve fiyatları da biraz daha yüksek olabilir. 

Özgür Demirtaş: Daima Kültür Balığı Yerim Özgür Demirtaş: Daima Kültür Balığı Yerim

Özetle, enginarın en ideal tüketim dönemi ilkbahardır. Mart ve Nisan aylarında, hem en taze hem de çeşitli enginarları bulmak daha olasıdır. Ancak yaz ve hatta sonbahar-kış aylarında da lezzetli enginarlar bulmak mümkündür. Önemli olan, mevsiminde toplanmış ve taze enginarları tercih etmektir. 

Enginarın, besleyici özelliklerinden en iyi şekilde faydalanmak için mümkünse organik ve taze olanları tercih etmek, her mevsimde sağlıklı bir beslenme alışkanlığına katkı sağlayacaktır. 

Muhabir: Ebrar Çelik