Bu yiyecekler, buzdolabının soğukluğundan dolayı kalite ve lezzet kaybına uğrayabilir veya diğer yiyeceklerin tadını etkileyebilir. Bu nedenle buzdolabında saklanmamaları ve uygun bir şekilde muhafaza edilmeleri daha iyidir. İşte buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler:

Zeytinyağı

Zeytinyağı buzdolabı yerine, ışık almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan zeytinyağı zamanla yoğunlaşarak kalınlaşır ve kıvamı değişir.

Kahve

Öğütülmüş kahve ve çekirdeklerini, ışıktan uzak, kuru ve serin yerlerde muhafaza etmek büyük bir önem taşıyor. Bu şekilde kahve, tazeliğini ve aromasını çok daha uzun bir şekilde koruyor.

Sarımsak

Buzdolabına konulan sarımsaklar, nemli bir ortamda çimlenme riski taşır ve çimlenmiş sarımsak acılaşabilir. Ayrıca sarımsak, zamanla küflenmeye başlar.

Patates

Patatesin içinde fazlasıyla nişasta bulunur ve nişasta soğuk havaya maruz kaldığında şekere dönüşür. Yani, buzdolabına koyulan patatesler şekerlenir ve pütür pütür bir kıvam alır. Bu yüzden patatesler buzdolabında değil, kiler gibi serin yerlerde saklanmalıdır.

Ekmek

Ekmeği buzdolabına koymak daha çabuk bayatlamasına ve kurumasına sebep olur. Fakat sandviç ekmeklerini kısa bir süre içerisinde tüketebileceğinizi düşünüyorsanız, sandviç ekmeklerini sardıktan sonra buzdolabına koyabilirsiniz. Sandviç ekmeklerini buzdolabından çıkardıktan sonra çözülmesini beklemelisiniz.

 Soğan

Mevsimler Arası Hızlı Geçiş Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor Mevsimler Arası Hızlı Geçiş Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

Buzdolabında saklanan soğanlar, nemli bir ortamda kolayca küflenme riski taşır ve yumuşar. Ayrıca soğanları plastik poşette saklamak yerine, bir sepetin içine koyup üzerini örterek muhafaza etmelisiniz.

Domates

Domatesleri buzdolabında saklamak yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Olgunlaşma domateslere asıl tadı veren şey olduğu için, domatesler buzdolabına konulduğunda tadını kaybeder.

Avokado

Buzdolabı avokadonun olgunlaşmasını durdurur. Avokadonun olgunlaşmasını hızlandırmak ve daha lezzetli olmasını sağlamak için avokadoyu gazete kağıdına sarıp bekletmek gerekir.

Hardal ve Ketçap

Hardalın ve ketçabın içinde onları koruyan asitler bulunur. Bu nedenle hardalın ve ketçabın buzdolabında muhafaza edilmesi şart değildir. Hardal normal dolapta iki ay, ketçap ise bir ay kadar herhangi bir bozulma olmadan durabilir.

Muz

Soğuk hava muzun olgunlaşmasını engellediği için ortam sıcaklığında bulunması gerekir. Muzun buzdolabına konulmamasının en önemli nedenlerinden biri ise besin değerlerinin sadece dışarıda korunuyor olmasıdır. Ayrıca muz, buzdolabında saklandığında kabukları siyahlaşabilir ve iç kısımları sulanabilir.

Bal

Bal, doğada binlerce yıl bozulmadığı için iyi saklandığı sürece bir raf ömrü yoktur. Bal kavanozunun ağzını güzelce kapatıp ısı, güneş ışığı ve nemden korursanız, bir ömür boyu tüketebilirsiniz. Bu nedenle balı buzdolabına koymanın hiçbir faydası yoktur. Bal, buzdolabına konulduktan sonra kristalize olur ve şekerlenir.

Turşu

Turşuyu buzdolabına koymak aslında ömrünü uzatmıyor. İyi yapılmış bir turşu, gölgede durduğu sürece en az iki yıl tüketilebilir.

Muhabir: Furkan Erkan