Döviz kurlarındaki artışa müteakip iğneden ipliğe her şeye yapılan zamlarla birlikte hepimizin hayatı zorlaştı.
Açıklanan ekonomik veriler ile 3 yıllık yeni ekonomi programına göre, ekonomide büyük bir yavaşlama ve daralma söz konusu. 2021 yılına kadar sıkı bir ekonomik program uygulanacağı anlaşılıyor.
En sıkıntılı yıl olarak ise 2019 yılı gösteriliyor. 2019’da büyümenin neredeyse duracağı, işsizliğin artacağı, enflasyon ve faizlerde ciddi düşüşler olmayacağı belirtiliyor. Bazı ekonomistlere göre ise 2019 yılında şimdikine göre çok daha büyük bir sıkıntının yaşanacağı dillendiriliyor.
Anlayacağınız son iki ayda artan fiyatlar nedeniyle zora giren vatandaşları önümüzdeki yıl daha da zor günler bekliyor. Hükümet en azından enflasyonu kontrol altına almak ve yıkıcı etkilerini ortadan kaldırmak için “indirim kampanyaları” gibi topyekün mücadele yöntemlerini hayata geçirmek için düğmeye bastı. Bunun sonuçlarını üç aylık sürenin sonunda göreceğiz.
Hükümetin aldığı ve alacağı tedbirlere ilave vatandaşların da krizin yıkıcı etkilerini azaltacak tedbirler alacağı kaçınılmaz görünüyor. Vatandaşlara bu sıkıntılı süreçte krizin etkilerini azaltacak bizim de birkaç önerimiz olacak.
Bu tür kriz dönemlerinde yapılması gereken ilk şey harcamalarda tasarruflu davranmaktır. Yeni elbise, yeni ayakkabı gibi harcamalarınızı zorunlu olmadıkça durdurun. Market alışverişlerinizi kontrol altına alın. Haftalık yemek listesi hazırlayarak, gereksiz ürünleri almaktan kurtulabilirsiniz. Alışverişe mutlaka tok karnına çıkın. Çünkü aç karnına alışveriş yapmak gereksiz ve ihtiyacınız olmayan ürünleri almanıza neden oluyor.
Çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın. Marketler arası fiyatları takip edin. En iyi ürünü en uygun fiyata almaya çalışın. Evde de tasarruflu davranmaya çalışın. Tasarruflu ampuller, belirli saatlerde çamaşır makinesi çalıştırmak, suyu tasarruflu kullanmak gibi basit tedbirler, elektrik ve su faturalarınızı azaltacaktır.
En önemlisi ise kredi kartı harcamaları. Resmi verilere göre kredi kartı harcamaları 98 milyar liraya, kredi kartı borçları da 50 milyar liraya yaklaştı. Halen 65 milyona yaklaşan kredi kartı kullanıcısının yaklaşık yüzde 75’i kredi kartı borcunun tamamını ödemek yerine asgari ödeme tutarını ödüyor.
Siz asgari tutarı ödemek yerine kredi kartının tamamını ödemek için çabalayın. Çünkü asgari tutarı ödediğinizde borcun geri kalan kısmına aylık yüzde 2.75 gibi yüksek faiz ödemek zorunda kalırsınız. Öncelikle kredi kartı sayısını azaltmak, taksitten kaçınmak, limiti kısıtlamak ya da hesap kesim tarihlerini birbirlerine paralel olarak düzenlemek gibi davranışlar otomatik olarak harcamaları azaltır. Yapabiliyorsanız kredi kartlarını kırıp atın. Paranız kadar harcama yapın.
Bütün bunları yapsanız bile büyük ihtimalle krizin yıpratıcı etkilerinden en azından önümüzdeki yılın sonuna kadar tamamen kurtulmanız mümkün değil. Eğer çalışansanız maaşınıza en azından enflasyon kadar zam yapılması için dua etmeye başlamanızda yarar var.