Koronavirüs çıktığı günden bu yana ekonomik açıdan ele alırsak neredeyse bütün sektörleri derinden etkiledi. En çok etkilenen sektörler arasında turizm de başı çekiyor. Turizm diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de neredeyse durma noktasına geldi. Maalesef bu süreçte büyük gelir kayıpları yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.
Turizmde yaşanan gelir kaybını Dünyanın Verisi (DrDataStats) sitesinde bu konuya yönelik bir araştırmada, elde edilen çarpıcı rakamlarla ifade etmek istiyorum. Evet çarpıcı diyorum çünkü sitede araştırma sonucunda grafikte yer alan rakamlar gerçekten hiç iç açıcı değil sevgili okurlar.
Ağustos ayında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 2019 yılında 7,02 milyon iken 2020 yılında bu sayı 1,71 milyon kişiye düşmüştür. Aynı şekilde tatil için yurtdışından ülkemize gelen Türk vatandaşı sayısı 2019’da 1.148.893 iken 2020 Ağustos ayında 480.537’ye düşmüştür. Sonuç olarak turizm gelirleri aynı ayın bir önceki yılına göre 5,24 milyar dolardan 1,62 milyar dolara düşmüştür.
Bu veriler sadece Ağustos ayına ait. Gelir kaybımızı yıl bazında rakamlarda ifade ettiğimizde inanın sonuçlar çok daha kötü. Durumun ciddiyetini sadece bir ayı örnek göstererek açıklamak istedim. Bu süreçte elbette ülkemiz elinden geleni yaptı. Turizmi canlandırmak, gelir kaybımızı en aza indirmek adına birçok şey yapıldı. Ama yine de büyük kayıpların önüne geçilemedi.
Her birimiz kötü giden ekonominin açtığı yaraları derinden hissediyoruz ya da cebimizden hissediyoruz dersek daha doğru olur. 2020 yılının kayıplarını kaç yılda toparlarız tahmin etmesi güç. Kovid-19 aşı çalışmaları en kısa zamanda biter ve uygulanmaya başlanırsa hayatın normale dönmesiyle birlikte hem dünya hem de ülke ekonomisinin de o doğrultuda olumlu seyir izleyeceğini umuyorum. Tabii bu süreç uzmanların da dediğine göre 2021 yılının ortalarını bulacaktır.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın...