Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen müzik sektörü zor günler geçiriyor. Doğal afet, terör saldırıları gibi olaylarda kepenk kapatan ilk sektör olan müzik sektörü, pandemi sürecinde büyük darbe aldı. Müzisyenler, pandemi tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar nedeniyle yaklaşık bir yıldır iş yapamıyor. Özellikle sosyal güvencesi olmayan ve günlük yevmiyeyle çalışan müzisyenler çıkmazda. Sosyal güvencesi olmayan binlerce müzisyen devletin sunduğu imkanlardan da yararlanamıyor. Bu durum onların hayat şartlarını da giderek zorlaştırıyor.
Başka sektörlerde de iş bulamayan ve herhangi bir kazanç sağlayamayan müzisyenler, borçlarını ödemek ve hayatını idame ettirebilmek için ekmek kapısı olan müzik aletlerini satmak zorunda kalıyor. Maalesef bu süreçte yaşadığı zorluklara dayanamayan iki müzisyenden acı haber geldi. İşsizlik ve parasızlığa daha fazla dayanamayan iki müzisyen intihar ederek yaşamına son verdi. Yaşanan bu acı olaylar müzisyenlerin ne kadar büyük bir çıkmazda olduğunu gözler önüne seriyor. İşsiz kalan ve sesini duyurmaya çalışan müzisyenler, artık son çare olarak şarkılarını sokakta söylemeye başladı.
Bu süreçte verilen 3 bin TL devlet desteğini de yetersiz bulan müzisyenler, artık seslerinin duyulmasını istiyor. Yaşadıkları sıkıntıları anlatmak için birçok ilde basın açıklaması yapan müzisyenler, ‘Pandemi, kriz, yoksulluk... Hesabı biz ödemeyeceğiz’ yazılı pankartlarla tepkilerini dile getiriyor.
Pandemi sürecinde çok zor günler geçirdiklerini söyleyen birçok sektör çalışanı, sürecin sadece maddi anlamda değil psikolojik anlamda da derin yaralar açmaya başladığını ifade ediyor. Sektörün bir eğlence aracı olarak görülmesinden de rahatsız olduklarını ifade eden sektör çalışanları, müziğin insan hayatında eğlence dışında önemli bir yerinin olduğunu belirtiyor.
Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörleri gerek yazılarımızda gerekse haberlerimizde sıklıkla dile getirerek, onların bir nebze de olsa onların sesi olmaya çalışıyoruz. Pandemi sürecinden birçok sektör derin yara aldı.
Maalesef müzik sektörü de bunların başında geliyor. Müzisyenlerin ifade ettiği gibi bana göre de müzik sadece eğlence aracı olarak görülmemeli ve ilk sesi kısılan bu sektör olmamalı.
Hepimizin gözü, kulağı normalleşme sürecine ilişkin atılacak adımlarda. Sadece müzik sektörü değil bütün sektörler normalleşme sürecine ilişkin yapılacak açıklamaları umutla bekliyor.
Umarım yeni normalleşme sürecin ile birlikte birçok sektör yeniden nefes almaya başlar. Bu sadece ekonomik anlamda değil. Sürecin verdiği psikolojik sıkıntıların da giderilmesi açısından yeni normalleşme süreci hepimiz için büyük önem taşıyor.
Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle… Mutlu Haftalar.