ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA SAĞLIK YAŞAM VİDEOLAR
10 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
10 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
Muğla'da beklenti yükseldi
Muğla'da beklenti yükseldi
Bozayı ve köpeklerin ekmek kavgası
Bozayı ve köpeklerin ekmek kavgası
Kahramanmaraşlı çiftçilerin 'akdarı' nöbeti
Kahramanmaraşlı çiftçilerin 'akdarı' nöbeti
Kuraklık, yer altı suyu seviyesini düşürdü
Kuraklık, yer altı suyu seviyesini düşürdü

Nimet KÜLTEKİN

KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENİLMELİ?
21 Temmuz 2021 Çarşamba

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimimiz artıyor. Sağlıklı bir bayram geçirmek için bayram günleri boyunca beslenmemizde dikkat etmemiz gereken birkaç noktaya değinmek istiyorum.

Kurban bayramı sürecini nasıl sağlıklı ve rahat geçirebiliriz?

Öncelikle güne hafif bir kahvaltı ile başlamak, günün sonraki saatlerinde kontrolü kaybetmemeniz adına çok önemli.  Güne kahvaltı etmeden başlarsanız öğle öğününde kendinizi frenlemeniz zor olacaktır. Bu nedenle kontrollü yemek istiyorsanız sabah peynir yumurta ve bol bol çiğ sebzeyle beraber 1-2 dilim esmer ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapmanızı öneririm.

Ölüm katılığı denilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve etlerinizin pişince sert olmaması için, tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor. Kesilir kesilmez veya fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir.

Mümkünse, özellikle de sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti akşam geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih etmeye çalışın.

Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edin. Kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınmaya çalışın. Mangalda pişen etlerin kömürleşmesi kanserojen madde oluşumuna neden oluyor, bu nedenle etleri kömürleşme olmadan pişirmeye çalışın.

Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirin.

Eti daha kolay sindirebilmek ve lezzetini arttırmak için kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber gibi baharatlar, defne yaprağı, fesleğen gibi otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha sindirilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.

Kırmızı et  tüketimini dengeleyebilmek ve hazımsızlığı önlemek için posa açısından zengin  sebze ve meyve tüketimi arttırılmaya, etle beraber veya gün içinde ara öğünlerde probiyotik yoğurt veya kefir tüketmeye çalışın. Yine ette C vitamini yetersiz olduğu için bol limonlu bir salatayla beraber tüketilmesi demirin emilimini arttırmaktadır.

Et tüketiminiz günde en fazla 5-6 köfte kadar veya 20-25 parça kuşbaşı et kadar olmalıdır ki bu da yaklaşık 150-200 gram kadar bir miktardır.

Sakatat tüketimimiz de bayram boyunca artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Bayram ziyaretlerine aç gitmemeye dikkat edin.

Şerbetli tatlılardan uzak durun.  Tatlı olarak sütlü tatlı veya meyve tercih etmeye çalışın. 

Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olabilir.

Sindirim güçlüğü çekmemek ve sıcak havalardan en çok olumsuz etkilenmemek için günlük 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Her gün yürüyüş yapmaya özen gösterin .

Bayramların vazgeçilmezi olan yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrarcı olmayın. Dışarıda size gelen ısrarlara da kapılmamaya çalışın.

Sağlıklı ve dengeli beslenebildiğiniz iyi bayramlar diliyorum .

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
YAŞANABİLİR BİR GELECEK
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
BEKLENTİLER
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
SÖĞÜT ŞENLİKLERİ
Murat BALCI
Murat BALCI
“SULTAN FATİH’İN ATEŞ TOPU: TİHA”
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
“HAKİKAT“ VE “İTİKAT” İLİŞKİLERİ ÜZERİNE
Nimet KÜLTEKİN
Nimet KÜLTEKİN
BAĞIŞIKLIĞIMIZI ARTIRABİLMEK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
SANAYİYE KÖPRÜ GÜNÜ MOLASI
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
HİÇBİR ŞEY RASTLANTI DEĞİL
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
HAYATIMIZ İNTERNET
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
ELEKTİRKLİ ARAÇLARA İLGİ VAR AMA...
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ XIII (İBADETLERİ KOLAY VE ANLAŞILIR KILMA)
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
TAHKİK HEYETLERİ VE DİVÂN-I HARB-İ ÖRFİLERİN KURULMASI
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
OKUL ALIŞVERİŞİ YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!
Esra SARI
Esra SARI
ÜRETMELİYİZ
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
DÜŞÜNEN, KONUŞAN, DİNLEYEN ve GELECEĞE YÜRÜYEN TÜRKİYE!
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
DAHA MUTLU HİSSETMENİZ İÇİN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
YOKSA TÜRK BAHARI MI?
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
ORMAN DEYİP GEÇMEYİN!
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
KADINLAR VE ‘ANKA’RA!
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
FERGANA VADİSİ’NDEN TÜRK BİRLİĞİNE
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
ÜLKENİN KALKINMASINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÖNEMİ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
BİSİKLET KÜLTÜRÜ
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Sağlık Yasam
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva