Kalp damar hastalıkları günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Stres, sağlıksız beslenme, hareket azlığı bu hastalıkların değiştirilebilir risk faktörlerindendir. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve düzenli yürüyüşlerle hem kalp damar hastalıkları hem de geri kalan birçok kronik hastalıkların riskini düşürebiliriz.
Her zaman belirttiğim gibi tek bir mucize besin yoktur, ancak içerdiği bileşiklerle sağlığımızı korumamıza veya geliştirmemize yardımcı besinler vardır.
Kalp sağlığımız için soframızda daha çok yer vermemiz gereken besinler
Balık: Somon, uskumru, ton balığı yağlı balıklar aynı zamanda omega-3 yağ asidi açısından da zengindir. Omega 3 yağ asitlerinin kalp damar sağlığı koruyucu etkileri arasında yüksek kan yağlarını düşürücü, iltihap oluşumunu ve kalpteki ritim bozukluklarını engelleyici etkileri bulunmaktadır.
Ceviz: Ceviz de omega- 3 yağ asidi içermektedir. Aynı zamanda antioksidan bir vitamin olan e vitaminini de içerdiğinden dolayı kandaki iyi kolesterolün artışı kötü kolesterolün azalışına yardımcı olabilmektedir.
Zeytin ve zeytinyağı: Yapılan çalışmalar, zeytin ve zeytinyağının koroner kalp hastalığına karşı önemli koruyucu etkileri olduğunu bildirmektedir. Zeytinyağı içerdiği oleik asit ile kötü kolesterol seviyelerini azaltmaktadır.
Sarımsak: Damar tıkanıklığını önlemekte, kan basıncınının ve kan yağlarının düşmesini sağlamaktadır. Ancak tansiyon ilacı veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Domates: Domatesin içerisinde bulunan ve kırmızı renk oluşumunu sağlayan bir bileşik olan likopen kan kolesterolünün düşmesinde ve kalp damar hastalıkları ihtimalinin azaltılmasında etkilidir.
Kurubaklagiller: Kurubaklagil tüketiminin artması toplam kolesterol, kötü kolesterol ve kan basıncının düşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kurubaklagil tüketimi vücut ağırlığı ve bel çevresi değerinin azalmasını sağlamaktadır. Bu durum kurubaklagil tüketimi ile kardiyovasküler hastalık, riskinin de azalabileceğini göstermektedir.
Tam tahıllar: Tam tahıl kaynağı besinler koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların ortaya çıkış riskinin azalmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca tam tahılların glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri ve insülin değerlerini düzenlemekte böylece damar işlevlerinin korunmasını sağlamaktadır. Ayrıca içerdikleri fitokimyasalların kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu olabileceği belirtilmektedir.
Yeşil çay: Hücre hasarını önleyen, iltihap oluşumunu azaltarak kalp sağlığını destekleyen polifenol ve kateşin gibi bileşikler içerir. Yeşil çay sadece bel çevresi yağlanmasının azaltılmasında, kan basıncına ve kolesterol seviyelerinin dengelenmesinde etkilidir.
Bitter çikolata: Kakao oranı %70 ve üzerinde olan bitter çikolata içerdiği biyoaktif bileşikler sayesinde kalbe iyi gelen besinler arasındadır. Beslenmemizde bu besinlere dengeli bir biçimde yer vermemiz, düzenli fiziksel aktivite yapmamız ve sağlıklı kilo aralığı içinde olmamız kalp damar hastalıkları riskimizi azaltacaktır.
Sağlıklı günler diliyorum.