İnternette kaç saat geçiriyorsunuz ya da şöyle sormam gerekirse elinize aldığınız telefonla sosyal medya hesapları, internet platformları derken kafanızı o küçük kutudan kaldırmadan kaç saat geçmiş oluyor? Toplumumuzun büyük kısmının dijital bağımlı olduğunu biliyor musunuz?
7’den 70’e büyük küçük herkesin hatta bebeklerin dahi elinden düşüremediği telefonlarda saatlerimizi geçiriyoruz.
Tüm dünyayı avuçlarımızın içine sığdırırken yan yana geldiğimiz kişilerle bile sohbet etmektense bulunduğumuz ortamı ve yanımızdakileri etiketlediğimiz fotoğraflara gelen yorumlarla sohbet ediyoruz.
Öyle ki gençler yan yana geldiklerinde, kafalarını kaldırmadan telefonları ile gezinirken birbirlerinin yüzlerine bakıp sohbet etmeden evlerine dağıldıklarını bile söylüyorlar. Teknolojiden uzak yetişmiş neslin bile içinde saatlerce kaybolduğu dijital dünyanın tam bir bağımlısı olduk.
Bağımlısı olduk diyorum çünkü günde 8 saatimizi internet ortamında geçiriyoruz. Hani şu telefonu elimize alıp saatlerin nasıl geçtiğini fark etmeden şuna da bakayım buna da bakayım derken…
Pandemi sürecinin de bağımlılığımıza tuz biber olduğu aşikar. Evden çalışma ve online eğitim gibi nedenlerle ekran karşısında olmak, alışverişten günlük hayatta yapılması gerekenlere kadar her şeyin ekran karşısından yapılmasının yolunu açtı.
Durum böyle olunca araştırmalar, Türkiye’de bir kişinin internette günde ortalama 7 saat 57 dakika geçirdiğini ortaya koydu.
Dünyadaki internet kullanımına ve insanın internetle olan ilişkisine ışık tutan “Digital 2021 Raporu”na göre Türkiye’deki sosyal medya kullanıcısı sayısı sadece son bir yılda 6 milyon artarak 60 milyona ulaştı. Bu rakam, Türkiye’nin toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin sosyal medya kullanıcısı olduğu anlamına geliyor.
Türkiye verilerine göre bir kişi internette günde ortalama 7 saat 57 dakika geçiriyor. İnternette geçirilen toplam zamanın 3 saat 13 dakikası çevrimiçi TV’ye, 1 saat 33 dakikası haber okumaya ve 1 saat 35 dakikası müzik dinlemeye ayrılıyor.
Türkiye’de bir kişinin günde sosyal medyada geçirdiği ortalama süre 2 saat 57 dakika olarak bulundu. Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformlarında 1. sırada Youtube (yüzde 94.5), 2. sırada Instagram (yüzde 89.5), 3. sırada Whatsapp (yüzde 87.5), 4. sırada Facebook (yüzde 79) ve 5. sırada ise Twitter (yüzde 72.5) yer alıyor. Uzmanlar tarafından dijital bağımlılığın tıpkı bir uyuşturucu bağımlılığı gibi yetişen tüm nesilleri tehdit ettiği belirtilirken bu ortamlarda geçirilen sürenin artmasıyla yalnızlık, asosyal eğilimler, dikkat ve konsantrasyon gibi problemlerin de tetiklendiği belirtiliyor. Sosyalleşmek adına sosyal hayattan kopup giderken bu dünyanın içinde kaybolup gidiyoruz.
Araştırmanın en çarpıcı yanı ise internette geçirdiğimiz zamanın büyük bölümünü araştırma, incelemeye değil kim ne yapmış, nereye gitmişin takiplerini yaptığımız sosyal medya hesaplarında geçiriyoruz. Yazık!
Bu bağımlılığımızdan kurtulur muyuz? derseniz benim hiç umudum yok. Mart ayının yeni bir mevsim ile beraber herkese yenilikler, güzellikler getirmesi dileğiyle…