İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza yeni yeni kavramlar giriyor. Teknolojinin boyutu her geçen gün değişiyor. Günümüzde de internet teknolojileri ile birlikte gelişen uygulamalar farklı boyutlara taşınmaya başladı.
Son dönemlerde internetin yeni geleceği olarak nitelendirilen ‘metaverse’ yani sanal evren kavramını sık sık duymaya başladık. Facebook’un adının meta olarak değiştirilmesi de metaverse kavramının popülerliğini arttırmaya başladı. Nitekim bu sanal evrenin destekçisi ve geliştiricisi de Facebook’tur. Uzmanlar, bu sanal evreni internetin yeni bir aşaması olarak görüyor. Peki nedir bu metaverse kavramı diye bakacak olursak; uzmanlar metaverse kavramını fiziki dünyanın sanal ortama taşınması olarak tanımlıyor.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise Metaverse’ü “İçine girebileceğiniz sanal ortam” olarak tanımlıyor. Genel olarak bakıldığında metaverse, insanların sanal gerçeklik araçları, akıllı telefonlar, cihazlar, uygulamalarla birbirleriyle çalışabileceği, etkileşim içerisine gireceği birbiriyle bağlantılı sonsuz sayıda sanal gerçeklik topluluğu olarak ifade edilmektedir. Kripto paraların ardından gündemde önemli bir yere oturan sanal dünya, metaverse ile başka bir boyuta taşındı. Bu sanal evren dünyaya kamusal bir sanal evren sunmayı vaat ediyor. Bu kamusal alanda kullanılan sanal para birimleri kripto para piyasasında işlem görmektedir.
İleride bu teknolojinin daha da gelişmesiyle birlikte insanlar sanal gerçeklik cihazları sayesinde fiziksel bir çaba sarf etmeden alışveriş yapma, sinemaya gitme gibi pek çok eylemi sanal evrende gerçekleştirebilecek.
Bilişim teknolojileri geliştikçe hayatımızda birçok şey eviriliyor ve şekil değiştiriyor. Bu durum çoğu zaman iyi yönden olarak hayatımızı kolaylaştırıyor ancak dijitalleşmenin farklı yönleri de sosyal açıdan başka bir tartışma konusu. Çünkü dijitalleşirken aynı zamanda sanallaşıyoruz. Hayatımızın normal boyuttan çıkıp sanal bir boyuta evirilmesi sosyal açıdan ne getirir ne götürür düşünmek lazım. Tabii ki teknolojik gelişmelerin hayatımızda yarattığı kolaylıklar çok fazla. Ciddi anlamda bir tıkla birçok şeyi halledebildiğimiz bir dönemdeyiz. Birçok uygulama sayesinde çeşitli şekillerde iletişim kurabiliyoruz. Ancak her şeyin sanallaşmasının da insan ve toplum psikolojisi üzerinde yaratabileceği etkileri de düşünmek lazım. Nasıl ki günümüzde sosyal medya platformlarının yarattığı etkilerin olumlu ve olumsuz yönleri söz konusu ise ileride yaratılacak sanal evrenin de olumlu ve olumsuz etkileri söz konusu olacaktır. Tabii ki şu an bunu yorumlamak söz konusu değil. İleride bu sanal evren bizlere neler sunacak toplumsal yaşamı nasıl değiştirecek yaşayıp göreceğiz.