ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Feribot seferlerinde yeni düzenleme
Feribot seferlerinde yeni düzenleme
'Süslü Kadınlar' bisiklet turunu 'Kovid-19' tedbirleri altında gerçekleştirdi
'Süslü Kadınlar' bisiklet turunu 'Kovid-19' tedbirleri altında gerçekleştirdi
Mamak bir mahalle konağı daha kazanıyor
Mamak bir mahalle konağı daha kazanıyor
Okullar eğitime hazır
Okullar eğitime hazır
Mamak’ta pedallar sıfır karbon için çevrildi
Mamak’ta pedallar sıfır karbon için çevrildi

Şira Yıldız ASAN

HESAPLI VE KALİTELİ YEMEYİ ÖĞRENDİK
14 Ağustos 2020 Cuma

Bu yıl yaşadığımız salgınla beraber tekrar düzenli ve evde yemek yemeyi alışkanlık haline getirdik. İster mecburiyetten ister seçimimiz olsun yaşam tarzımızda değişiklik yapmak zorunda kaldık. Özellikle çalışan kesim fazlasıyla dışarıdan yemek yiyordu. Ne maliyeti ne de kaliteyi düşünmeden alışılagelmiş o akışın içerisinde bir düzen almış başını gidiyordu. Kovid-19’la bazı şeylerin farkına varıldı ve daha kaliteli yemek yemenin ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Hele ki şu günlerde özellikle bağışıklık sistemimizi korumak adına doğru gıdaları tüketmeye özen gösteriyoruz. Evde yemek yapmanın ne kadar sağlıklı olduğunu gördük. 

Salgından önce AVM’lerin yemek katları en dolu olan yerlerdi. Birçok kişi için AVM denince akla, ilk önce yemek katı ve kahve dükkanları geliyordu. Buda bizim ülke için doğal çünkü vakit geçirmek ve eğlenmek için neredeyse AVM dışında başka bir kültür oluşturmamış toplumlarda bu böyledir. 2013’ten beri neredeyse her ay yeni bir AVM açılmış ülkemizde. Avrupa’da da bu alanda birinciyiz. Bu kültürde bizi özellikle ülkemizde yozlaşmış ve kalitesiz yemek yemeye itti. 

Şu an bizdeki AVM’lerdeki lokantaların çoğu kalitesiz ve kötü bana göre. Damak tadımızı aşağıya çeken, farklı alternatifler sunmayan, her yerde aynı zincir lokantaların olduğu, kaliteden ve özenden çok uzak, daha çok kâr amaçlı kuruluşlar. Nadiren paranızın hakkını aldığınız tadı damağınızda kalan lokantanlar var. Aslında AVM’lerdeki lokantaların veya fast-food’cuların damak tadını aşağı çekecek, kötü ve kalitesiz yerler olması gibi bir gereklilik yok. Örneğin Taylan’da, Amerika’da, Almanya’da AVM içlerinde kendine özgü çok güzel yerler var. Ancak bizde öyle değil. Bizde çok sıradan, zincir, çakma, kopyalanmış, endüstriyel ve kalitesiz lokantalar var AVM’lerde. Ben bizdeki bu durumu şuna bağlıyorum, hayatımızın diğer alanlarında olduğu gibi bu alanda da iş yapmamayı, kolaycılığı, taklitçiliği, düzgün ve kaliteli iş çıkartmaktan kaçtığımızı görüyorum. 

Mesela Tayland’da birçok AVM’nin yemek katında kendine has tadıyla, görüntüsüyle, kalitesiyle, uygun fiyatıyla size yemek sunan birçok yer bulabilirsiniz. Kullanılan malzemesi ve tadıyla adeta beş yıldızlı bir lokantada yemek yediğinizi hissettirir size. Çoğu AVM içindeki lokantaların hepsi birbirinden farklıdır ve hiçbirinin şubesi yoktur, hepsi birbirlerini tamamlar. Umarım ileride bizdeki AVM yemek katlarındaki lokantalar da daha kaliteli ve tercih edilir yerlere dönüşürler. Örneğin İstanbul’da kişi başına düşen lokanta Berlin’den, Londra’dan daha fazla. Özellikle büyük şehirlerde dışarıda yemek yemek neredeyse bir alışkanlık haline gelmişti. Dışarıda yemeyi veya dışardan sipariş vermeyi daha kolay bulduğumuz için de yediklerimizin içeriğine ve de kalitesine çok fazla dikkat etmiyorduk. Eğer yerinde iyi bir kebap yemediyseniz kötü bir kebapla olan farkını bilemezsiniz. Lezzeti yerinde, kıvamı şahane bir çorbayla bulaşık suyu gibi olan bir çorbayı karşılaştıramazsınız. İtalya’da yerinde bir pizza yemediyseniz, size burada İtalyan pizzası diye onlarca liraya dayatılan pizzayı referans noktası bilirsiniz. Çünkü hepimizin damak tadıyla ilgili referans noktalarımız vardır yaşadığımız hayat çerçevesinde. Maalesef ki özelikle de bizim ülkemizde her şeyin düşük maliyetli ve kötü versiyonları mevcut. Böylece bu kalitesiz ürünler yanlış referans olmaya başlıyor. 

Birde son yıllarda kısa yoldan kestirmeci bir kültür oluştu toplumumuzda. Çakmalık yaşam şeklimiz oldu. Her alanda kısa yoldan para kazanma hırsı aldı yürüdü. Emek vermeden, yaratmadan hemen ilerlemek neredeyse yeni yaşam felsefemiz oldu. Bakıyorsunuz birisi bir yer açmış hemen ardından onlarca çakması türemiş. Utanmadan sıkılmadan kopyalayarak belki bizde onun kadar kazanırız düşüncesiyle kopyalamaya başlıyorlar ama daha sonrasında ise çoğu tepe taklak oluyor. Çünkü ne aynı kaliteyi tutturabiliyorlar nede aynı tadı. Çakma olma felsefesinden çıkarak ve risk alarak kaliteli şeyler üretmeliyiz. 

Bu süreçte bir çoğumuz kaliteli ve hesaplı yemek yemenin keyfini keşfettik aslında. Daha önceleri kalitesiz ve değmeyecek bir yemeğe ne kadar gereksiz hesap ödediğimizi görerek, artık değecek bir yerlerde yemeyi tercih etmeye başladık. Dışarıda yemek de bir sosyal aktivite tabi ki, fakat bunu yaparken de damak tadımızdan vazgeçmemiz gerektiğini fark ettik. Burada da işimiz zorlaşıyor çünkü bizim ülkede tat, kalite ve fiyat üçgenini bir arada bulmak oldukça zor. Yurtdışında yıllarını geçirmiş birisi olarak makul fiyatlarla kaliteli yemek yemenin bizim ülkede daha zorlayıcı olduğunu gördüm. Bir şey yiyorsam kaliteli ve lezzetli olması benim için öncelik taşır sonra ki aşama ise hak ettiği fiyatıdır. Bu ikisini de her zaman her yerde bulmak kolay olmuyor bizim ülkede ne üzücüdür ki. Sağlıklı ve kaliteli beslenmek önceliğimiz olmalı.. Haftaya kadar sevgilerimle. 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahmut Baştuğ 14 Ağustos 2020 Cuma  21:22

Çok önemli bir konu.Yorumunuz çok güzel.??

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Esra SARI
Esra SARI
KIŞ MEVSİMİ YAKLAŞIYOR AMAN DİKKAT !
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
DOĞU AKDENİZ'İN İLK KURBANLARI: BAYIR-BUCAK TÜRKMENLERİ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
ÜLKE EKONOMİLERİNDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
BİRÇOK GENCİN YAŞADIĞI SORUN; MOTİVASYON DÜŞÜKLÜĞÜ
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
AŞI ÇALIŞMALARINDA SON AŞAMA, VAKALAR ARTIYOR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
GÜZEL GÜNLERE
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
UZAKTAN EĞİTİM SORUNU
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
“HUKUK”, “ DEVLET”, “ SİYASİ REJİM” İLİŞKİLERİ ÜZERİNE KİMİ GÖRÜŞLER
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ V
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
RUSYA İLE TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN ENERJİ ALANINDAKİ İLİŞKİLERİ
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
TÜKETİMİN DÖRTTE BİRİ İSTANBUL’DA
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
NATO VE AB İÇERİSİNDE TÜRKİYE ÇATLAĞI
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
ÖZEL OKULA ÇALIŞAN SİSTEM!
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
SORUNLAR YUMAĞI
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
ENDİŞE VAR DİKKAT YOK
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
EYLÜL
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
NOSTALJİYE YOLCULUK
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva