Son yıllarda gerek tarımda yaşanan sıkıntılar gerekse hayat pahalılığı nedeniyle gıda temininde sıkıntılar yaşanıyor, gıdaya erişim daha da zor hale geliyor. Ancak buna rağmen gıda israfının boyutları artmaya devam ediyor.
Tarımın ve gıdanın öneminin arttığı bir dönemde gıda israfının boyutlarının artması endişe verici bir durum.
Gıda israfına yönelik araştırmalarda dünyada 1 milyar tonun üzerinde gıdanın israf edildiği görülüyor. Bu konuya daha önce de bir köşe yazımda değinmiştim.
Gıda israfı üstünde durulması ve gündemde tutulması gereken önemli bir konu.
Özellikle gıda temininde yaşanan sıkıntıların arttığı bir dönemde bu konuya daha fazla dikkat çekilmesi gerekiyor.
Aksi takdirde gerekli önlemler alınmazsa ve farkındalık yaratılmazsa önümüzdeki süreçlerde gıda krizinin artması kaçınılmaz görünüyor.
Gıda israfının boyutlarına baktığımızda Türkiye İsrafı Önleme Vakfı raporlarına göre, dünyada her yıl satışa sunulan 4 milyar tonluk gıdanın 1,3 milyarı çöpe gidiyor. Gıda israfının yüzde 56'sı gelişmiş ülkeler tarafından gerçekleştiriliyor.
Türkiye'de ise yıllık ortalama 26 milyon ton gıda israf ediliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre de dünyada üretilen gıdanın neredeyse üçte biri çöpe gidiyor.
Rakamlarda da görüldüğü üzere gıda israfı günümüzde ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Gıdayı israf ederken sadece yiyecekler çöpe gitmiyor aynı zamanda su, toprak, enerji, işgücü ve sermayeyi de yok ediyoruz.
Dünyada bir taraftan gıda israfı yaşanırken bir taraftan da dünya genelinde 150 milyon çocuk beslenme yetersizliğinden dolayı sıkıntı yaşıyor.
Birçok uzman gerekli önlemler alınmazsa gıda krizinin yakın zamanda baş göstereceğine parayla bile yiyeceklere ulaşmanın imkansız olacağına dikkat çekiyor.
Gıda israfını önlemek, kaynakları verimli kullanmak ve atıkların geri dönüşümünü sağlamak tüm insanlığın dikkat etmesi gereken önemli bir konu. Hiç kuşkusuz gıda israfı konusunda başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kamu bürokrasisine son derece önemli görevler düşüyor.
Bu noktada vatandaşları bilinçlendirilmeli ve bu konuya yönelik projeler üretilerek gıda israfının önüne geçilmeli.
Gıda israfının önlenmesinde bireysel önlemlerin alınması da şart.
Yiyeceğimiz kadarını almak, alışveriş yaparken liste oluşturmak, küçük porsiyonlarla servis yapmak, fazla gelen gıdayı değerlendirmek gibi bireysel önlemlerin alınması da gıda israfıının önüne geçilmesi açısından önemli.
Pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğunun farkına vardığımız bir süreçten geçerken, ileride yaşanabilecek bir gıda krizinin önüne geçebilmek için bugünden ciddi önlemlerin alınması şart.
Toplumda bu konuda mutlaka farkındalık yaratılmalı.