Söze ‘gençler’ diye başlayınca, konuyu getirip ‘mesleksizliğe’ ve buna bağlı olarak ‘işsizliğe’ bağlamak kaçınılmaz oluyor.
Kısa bir araştırma yaptım ve gördüm ki, işsiz sayısıyla ilgili rakamlar çelişkili fakat bu bela gençleri de fena vuruyor.
Örneğin TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye’de işsizlik yüzde 12. Genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 23,1. Resmi rakamların dışındaki tahmini açıklamaları anmak bile moral bozar, can sıkar. Daha doğrusu can yakar…
Her şey çok net…
Çoğumuzun kafasının basmadığı ve bir göz bağcılık işlevi gören veriler o kadar çok farklı yolla elde ediliyor ki…
Oysa dert çok net:
-İşsizlik büyük sorun…
-Geçim sıkıntısı mide kazıntısına dönmüş halde…
-Liyakat diye bağıran kifayetsizler arttıkça artıyor…
Ve birilerinin terazisi yanlış tartıyor…
Oysa sorun çok net:
-Tüm kötülüklerin anası, mesleksizlik.
Yetkililer, Türkiye’nin her yerinde sektörel iş birliği süreçlerinde hiçbir zorlama olmadan mesleki eğitime kayıt yaptıran öğrenci sayısının yüzde 63 arttığını söylese de bu sayısının sahaya yansıması farklı. Çünkü ‘ara eleman’ denen ana eleman sıkıntısı bir türlü bitmiyor.
Bir yanda ‘vasıflı eleman’ arayışı, öte yanda ‘ne iş olsa yaparım’ diyerek iş arayanlar…
Oysa çözüm çok net…
(Keşke çağa uydurulmuş haliyle mümkün olsa ama Köy Enstitülerine dönülemeyeceğine göre) “Türkiye ve tüm dünya için geçerli olan bir tespit bulunuyor: Nitelikli bir mesleki eğitim için, eğitim sisteminin, bu eğitimi alan mezunları istihdam edecek sektörlerle iş birliği içinde olması gerekiyor. Türkiye’de de bu doğrultuda yeni bir formata sahip meslek liseleri açılmaya başladı. Bunların iki başarılı örneği; MEB ile ASELSAN arasında imzalanan protokol kapsamında kurulan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile yine MEB ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında imzalanan protokolle hayata geçirilen İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir.
ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; yüzdelik dilimi 0.46 ile 9.75 aralığındaki sınav puanına göre öğrenci alıyor. Her birine 60 öğrenci kaydedilen Savunma Mekanik Sistemleri ve Savunma Elektronik Sistemleri dalları bulunuyor. Okulun eğitim süresi İngilizce hazırlıkla birlikte 5 yıl. Başarılı öğrencilere ASELSAN’da staj imkanı ve mezuniyetlerinde ASELSAN’da istihdam önceliği ve üniversite eğitimine devam edeceklere burs olanağı sağlanıyor.” (www.iskteknik.com)
Bu uygulamanın benzerleri başka şehirlerde olduğu gibi Ankara’daki OSB’lerde de uygulanıyor. Örnek: AOSB içindeki meslek lisesi.
Ahmet Kurt’u dinleyin
Bu durumda dinlemeniz gereken kişi İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt’tur.
Yaptığımız bir sohbette, “Gençlere vereceğiniz bir mesaj var mı?” diye sorduğumda özetle şunları söylemişti:
-Gençler bizim geleceğimiz. Hayalleri varsa onun peşinden gitsinler, gerçekleştirmek için sorunlardan yılmasınlar.
Ardından, “Mesaj gençlere olunca, geleceğin meslekleriyle ilgili bir vurgulama yapmam gerekirse şunları söylemek isterim” demişti:
Yapay zekâ ve makine, büyük veri uzmanları, dijital pazarlama ve strateji, proses otomasyon, iş geliştirme, dijital dönüşüm uzmanları, bilgi güvenliği analistleri, yazılım ve uygulama geliştiriciler, veri analistleri ve bilim insanları ile nesnelerin interneti uzmanları geleceğin aranan insanları olacak.
Evet, gençler beni dinleyin ve Ahmet Kurt’un sözünden çıkmayın!