“Turizm ya da gezmek, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümü” şeklinde tanımlanan turizm, insanların kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak bir arada olmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra ülkelerin de kültürel, ekonomik ve toplumsal olarak gelişmesine katkı sunuyor. Özellikle turizm yönünden ilgi gören ve cazip olan ülkelerin ekonomilerinde, turizm önemli bir paya sahip.
Bu yıl tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını da aslında turizmin ekonomide ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gözler önüne serdi. Hem Türkiye hem de dünyanın birçok ülkesi, önemli turizm merkezlerinden. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl dünyanın birçok ülkesinde turizmde yaşanan düşüş, ekonomileri de büyük oranda etkiledi.
Özellikle kış mevsimine başlayacağımız bu dönemlerde, ülkemizin kış turizmi açısından önemli potansiyeli olduğunun farkındayız. Erzurum, Bursa, Bolu, Kayseri gibi kayak yapma amaçlı tercih edilen turizm bölgelerinin yanı sıra, kış mevsimini tarihi güzelliklerle yakalamak isteyenlerin tercih ettiği ülkemiz, bu yıl yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle alınan kısıtlama kararlarıyla birlikte, kış turizminde istenileni yakalar mı?
Bu soruya Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansına yaptığı açıklamayla cevap veriyor alında.
Öyle ki, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yaptığı açıklamalarda, birçok ülkenin sınırlarını kapatması neticesinde 2020 yılında uluslararası seyahat sayısının ocak-ağustos döneminde yüzde 70 oranında gerilediğini, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, sekiz aylık dönemde uluslararası seyahat sayısının 700 milyon azalırken, uluslararası turizm gelirinde yaşanan kaybın 730 milyar dolar olduğunu dile getirmişti.
Bağlıkaya, aynı açıklamada Türkiye’de de benzer durumun olduğunu ifade etmiş ve şu değerlendirmelerde bulunmuştu: “2020 yılının ocak-ekim ayları arasını kapsayan ilk on aylık dönemde Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının yüzde 72 oranında düşüşle 13,6 milyona geriledi. Bunun 11,2 milyonunu yabancı ziyaretçiler oluşturdu. Ocak-Ekim 2020 döneminde en çok ziyaretçi gönderen ilk 5 ülkenin Rusya, Almanya, Bulgaristan, Ukrayna, ve İngiltere olduğunu görüyoruz. Yabancı ziyaretçilerden elde edilen turizm gelirine bakıldığında 2020 yılı ocak-eylül döneminde 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 69,4 oranında gerileme ile 22,1 milyar dolardan 8 milyar 145 milyon dolara geriledi. 2020’yi 15 milyon ziyaretçi 10 milyar dolar turizm geliri ile bitireceğimizi tahmin ediyoruz.”
Bağlıya, az önce sorduğum soruya, yani bu yıl kış turizminin nasıl şekilleneceğine dair şu değerlendirmeleri yapıyor: “Bu dönemde turizm sektöründe yaşanacak ilk hareketlilik kış turizminde olacak. Geçmiş yıllara göre daha az olsa da şimdilik gerek iç pazardan gerekse Rusya, Ukrayna ve Polonya pazarlarından kış turizmi merkezlerimize ilgi mevcuttur. Özellikle Erciyes ve Palandöken için bu 3 ülkeden charter uçuş planlaması yapan tur operatörlerimiz bulunuyor. Uludağ, Kartepe ve Kartalkaya’ya yönelik de yurt dışından talep bulunuyor. Türkiye kış turizminde ön plana çıkıyor. Pandemi kaynaklı bir sorun olmazsa bu turlar 18 Aralık tarihinde başlayacak ve mart ayının sonuna kadar sürecek.”