MODERN TOPLUMDA BASIN ÖNEMLİ BİR SİSTEMDİR
Modern toplumlar iş bölümüne dayanır. Eğitim yoluyla edinilen meslekleri icra eden bireyler kurumları oluşturur. Kurumlar, kurallara bağlı çalışır ve birbirleriyle alt ve üst sistem ilişkisi içinde toplum hayatı şekillenir. Modern toplumlarda basın son derecede önemli bir işleve sahiptir. Hele ki demokrasi açısından basının önemi ve değeri asla tartışılmaz.
Bir toplumun özgürlüğü basının özgürlüğü kadardır. Başka bir açıdan tanımlarsak; basın ne kadar özgürse, siyaset de, sanat da, dahası akademik alanda ancak o kadar özgürdür.
Öte yandan denilebilir ki, basın mesleği, deneyim gereksinmesi, toplum içinde tamamlanan eğitimi ve mesleğin hakça ve hakkıyla icrasıyla kendi içinde taşıdığı ödül duygusuyla tam anlamıyla bir “sanattır”… İşte “basın” ile “sanat” kavramlarını bir araya getiren bir gelişmeyi sizlerle paylaşmayı bu anlamda çok anlamlı buluyorum…
PERA MÜZESİ ve “ŞİMDİ İYİ HABERLER” SERGİSİ
İstanbul’da bulunan ve bence dünya çapında bir kurum olan Pera Müzesi, 2022 baharına, basın ve sanat arasındaki etkileşimin izini süren “Ve Şimdi İyi Haberler” sergisiyle merhaba dedi… Annette ve Peter Nobel’in “Basın Sanatı” adını verdikleri koleksiyondan oluşturulan ve şimdiden çok büyük ilgi gördüğü kaydedilen sergi, Pera Müzesi’nde 7 Ağustos’a kadar devam edecek (programı ve giriş koşullarının ayrıntısı aşağıda verilmiştir). Kuşkusuz bir kültür başkenti olan İstanbul böyle bir sergiye sahip olmakla kendi tarihine de kayda-değer bir ivme ve artı değer katıyor…
164 KİŞİDEN 300 ESER!
Alberto Giacometti, Aleksandr Rodchenko, Andy Warhol, Andreas Gursky, Jenny Holzer, Bedri Baykam, Barbara Kruger, Christo, David Hockney, Dennis Hopper, Elmgreen & Dragset, Fernand Légér, Georges Braque, Henri Cartier-Bresson, Joseph Beuys, Özlem Günyol, Mustafa Kunt, Le Corbusier, Malevich, Man Ray, Mayakovski gibi önemli isimlerin aralarında bulunduğu 164 sanatçının (eser sahibinin) farklı araçlarla ürettiği yapıtları bir araya getiren serginin küratörlüğünü Christoph Doswald üstlenmiş bulunuyor… Gerçekten bu “eserler kümesinde”, resim, fotoğraf, kolaj, yerleştirme, video gibi farklı araçlarla üretilen 300’e yakın eser izleyiciyle buluşuyor… 19. yüzyıldan günümüze, medya tarihinde son 150 yılın bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini gözler önüne seren sergi; kitap, gazete ve dergilerin “mutlu azınlığın” hakimiyetinden çıkmasıyla birlikte özellikle gazete ve sanat arasındaki etkileşimin sonuçlarının izini sürüyor.
BİR ENDÜSTRİ OLARAK MEDYA ve HALKIN SOSYAL MEDYASI
Sergide ayrıca, medya endüstrilerinin tüketim kültürüyle ilişkisi, küreselleşmeyle birlikte sanatta öne çıkan eleştirel medya söylemi gibi dönüm noktalarına işaret ediliyor. Ayrıca toplumsal cinsiyet, din, etnik köken gibi kavramların sanat ve medyadaki dönüşümü ve “sosyal medya toplumunun” gelişimi de gözler önüne seriliyor…
SERGİDEKİ “GAZETE-LER”
İlgili bültenlerden edinilen bilgiye göre; Basın Sanatı’na saygı duruşu niteliğindeki Ve Şimdi İyi Haberler sergisine bir de gazete eşlik ediyor. Sergiyle aynı adı taşıyan gazetede; Ahu Antmen’in “Elektrik çarpar!..; “McLuhan’ın mesajı ve akla gelen birtakım du?şu?nceler; Süreyyya Evren’in “Müphem Jest”; Metin, Esra Özdoğan’ın “Dünya Bir Resim: Gerçekliğe Yeni Bir Erişim Olarak Fotoğraf Algısı”; Ece Temelkuran’ın “İlginç zamanlar’ kimin evi”?; Evren Savcı’nın “Şu Kültür Dediğimiz” ve Erkan Saka’nın “Facebook’ta İyi Görünmenin Yolları: Basın Sonrası Dönem” başlıklı yazıları da yer alıyor.
ÇARŞAMBA GÜNLERİ ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ
Sergi ve katalog tasarımını PATTU’nun üstlendiği “Ve Şimdi İyi Haberler: Nobel Koleksiyonu’ndan Eserler”, 7 Ağustos tarihine kadar Pera Müzesi’nin 3., 4. ve 5. kat sergi salonlarında ve Pera Café’de ziyarete açık olacak… Pera Müzesi, Salı’dan Cumartesi’ye 10.00-19.00, Pazar günleri 12.00-18.00 saatleri arasında gezilebiliyor. “Genç Çarşamba” kapsamında tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebiliyor…
BASIN SANATI ve TARİHİNDE KISA BİR GEZİNTİ
Basın Sanatı ile ilgili bir sergiyi, genel olarak basının önemi ve gazeteciliğin değerinin daha da yakından kavranılması için bir olanak olarak görüyorum. Gerçekten bu gibi faaliyetlerle toplum kesimlerinin, basının tarihi, serüveni, öyküsü hakkında daha yakından bilgi edinmesine katkı yapılabilir. Unutmayalım ki, basının “tarihi” gerçekte hepimizin ortak tarihidir.
SON OLARAK BASIN ve GERÇEK “GAZETECİLERİ” ANIMSAYINCA
Madem konu basından açıldı basın ve gazeteciler için de birkaç söz söylemek isterim: Şu bir gerçektir; her türlü iktidardan ve parasal güç odaklarından bağımsız bir medya varsa demokrasi vardır. Basın; Büyük Atatürk’ün dediği gibi ulusun sesidir. Yazılı basın ilanla, kağıdıyla desteklenmeli, İnternet gazeteciliğine sarı basın kartı verilmeli, gazetecilere yıllık malzeme yardımı yapılmalı, sendika güçlendirilmeli, basın meslek okulları uluslararası düzeyde geliştirilmeli, gazeteciye, muhabire standart kira, ulaşım, elektrik, su ve benzeri giderlerinin yüzde 33 kadarı devlet katkısı yapılmalıdır.
Ve genç gazeteciler, sizler, Uğur Mumcu’ları, Hasan Tahsin’leri örnek alın. Dürüstlük ve yurtseverlik yolundan sapmayın, şu yoksul ve onurlu halkın yanından ayrılmayın. Ve de, saygınlıktan değerli bir servet, vicdandan güçlü bir adalet, yoktur, asla ama asla unutmayın…