Metabolizmamı nasıl hızlandırırım?
Metabolizmam çalışmıyor diye düşünenleriniz varsa yanılıyorsunuz. Metabolizma çalışmazsa yaşam fonksiyonlarınız devam edemez. Ancak bazı kişilerin metabolizması daha hızlı bazılarının ki daha yavaş çalışabilir. İnsülin direnci, hipotiroid gibi hormonal hastalıklar yoksa yaşam biçimi ile metabolizmanız yavaşlamıştır. Evet burda sorumlu kendimiziz!
Hızlı çalışan bir metabolizma ile kiloları vermek daha kolaydır. Bunun için beslenmenizde öğün atlamamalı, yeterli su içmeli, düzenli hareket etmelisiniz. Peki temel olarak hernahgi bir sağlık sorununuz yoksa metabolizmanızı nasıl hızlandırabilirsiniz?
Kaliteli protein tüketin
Proteinler vücudun onarım ve temel enerji kaynaklarındandır. Öğünlerinizde kuru baklagiller başta olmak üzere, sınırlı yağsız kırmızı et, tavuk, hindi, balık gibi etleri menülerinize çeşitlendirerek ekleyiniz.
Kalsiyum ve C vitamini metabolizmayı hızlandırır
Kalsiyum kaynaklarından süt ve fermente yoğurt, kefir, ayran gibi probiyotik içeriği de olan gıdalar metabolizmayı hızlandırır. Bitkisel süt ve sütlerden yapılmış kalsiyum kaynakları, koyu yeşil yapraklı sebzeler de kalsiyum kaynaklarıdır. Aynı zamanda koyu yeşil yapraklı sebzeler, renkli biberler portakaldan daha yüksek C vitamini içerdiğini biliniz. Mevsiminde her öğünde mümkün olduğunca çiğ tüketmeye çalışınız.
Sirkadiyen ritminize göre beslenin ve uyuyun
Biyolojik saatiniz size sindirimi, uyku vaktinizin ne olduğunu hatırlatır. Metabolizmanızın hızlanması bu biyolojik saate uyumunuza bağlıdır. Akşam belli bir saatten sonra herhangi bir şey yenmemesi gerektiğini akşam öğününüzü erken saatte bitirmeniz gerektiğini ve güne gün doğumuyla beraber başlanması metabolizmanızı hızlandırır, kilo kontrolü sağlar.
Kısa sürede hızlı kilo vermeyin, şok diyetler yapmayın
Vücudun kilit noktası şok diyetlerdir. Vücut kilo verirken şok diyetler ile korkar ve kendini korumaya alır. Ona bu korkuyu yaşatmayın, kilo vermenizi de sağlamayacaktır.
Su içmeden olmaz
Su temel kaynağımız. Yağ yakan tek kaynaktır. Metabolizmanızın hızlanması, hücre yenilenmesi için su tüketimine ve su içeriği yüksek besinlere yer vermelisiniz.
Bağırsak onarımına önem verin
Bağırsaklarımızın sağlığı ve mutluluğu sizin ve kilonuzun da mutluluğu demektir. Bol lifli, bol sebze içerikli, kontrollü meyve seçimleri ve prebiyotik, probiyotik kaynakları düzenli tüketin. Yağlı, çeşnili, geç saatlerde yenilen öğünler, tuzlu, şekerli gıdalardan uzak durunuz.
Pişirme yöntemi önemli
Eksik besin almamak metabolizmayı güçlü tutar. Besin yararlılığını tam almak için de çoğunlukla haşlama, buharda, fırında pişirme tekniklerini tercih ediniz.
Temiz beslenme, iyi dinlenme, bol hareket ile probiyotik prebiyotik içeriği zengin, sirkadiyen ritme uygun beslenme düzeninizle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. İyi düşünmek de bu işin en önemli parçası.