Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen tarama programlarının Türkiye'de talasemi hastalığıyla mücadeleyi daha kolay hale getirdiğini açıkladı. 

Antalya'da 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü vesilesiyle düzenlenen "Talasemi Sempozyumu"nda, Akdeniz Üniversitesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi uzmanları, talasemi alanında güncel tedavileri ve karşılaşılan sorunları masaya yatırdı. Sempozyuma sağlık çalışanları, hastalar ve hekimlerden oluşan 250 kişi katıldı. 

Canatan, sempozyumun talasemi konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı ve hastaları bilgilendirmeyi amaçladığını vurguladı. Talaseminin kalıtsal bir hastalık olduğunu hatırlatan Canatan, dünyada hastalığın görülme sıklığının yüzde 5 olduğunu ve Türkiye'de 2 milyon taşıyıcının bulunduğunu ifade etti. 

Gaziantep'te Karaciğer Nakli Bilgilendirme Toplantısı Gaziantep'te Karaciğer Nakli Bilgilendirme Toplantısı

Uzun yıllardır Türkiye'de talasemiyle mücadele için önleyici çalışmalar yapıldığını belirten Canatan, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı Hemoglobinopati Kontrol Programı'nın bu konuda büyük önem taşıdığını dile getirdi. Programın hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye'deki talasemi hastası sayısının azaldığını ve birçok hastanın doğumunun önlendiğini aktaran Canatan, şunları kaydetti: 

"81 ilde uygulanan program sayesinde, şu anki kayıtlara göre 6 bin talasemi hastası bulunmakta. Son 20 yılda, toplum eğitimi, evlilik öncesi taramalar, genetik danışmanlık ve doğum yöntemleriyle 5 bin talasemi hastası doğumunun önlendiğini belirtmek isterim. Bu, sadece aileler için değil, ülke ekonomisi açısından da büyük bir önem arz etmektedir. Bir talasemi hastasının maliyeti yaklaşık 10 bin dolar olduğundan, 5 bin hastanın doğumunun önlendiği hesaba katıldığında ülke ekonomisine senede 50 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanmış oldu." 

Sempozyumda ayrıca, 22 ülkeden 200 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan "Talasemi Hemoglobinopatiler Tanı Tedavi Önlem" adlı kitabın tanıtımı da yapıldı. 

Kaynak: AA