Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi dokularına saldırmasıyla karakterize olan kelebek hastalığı, yaygın olarak bilinen adıyla lupus, deri, eklemler, böbrekler, beyin, kalp, akciğerler ve kan hücrelerini etkileyen bir durumdur. Kelebek hastalığı, alevlenme ve yatışma dönemlerinin sıkça yaşandığı bir seyir izler. Alevlenme döneminde semptomlar kötüleşirken, yatışma döneminde ise iyileşme gözlemlenir. Ne yazık ki, hastalığın nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. 

Sistemik lupus eritematozus, lupusun en yaygın türüdür ve vücudun çeşitli bölgelerini etkileyebilir. Ciltteki döküntülerin yanı sıra eklemler, böbrekler, beyin, kalp gibi birçok organı etkileyebilir. Kadınlarda daha sık görülen lupusun erken teşhisi oldukça önemlidir. Kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, bazı hafif vakalar yaşla birlikte kendiliğinden iyileşebilir. Tedavi genellikle semptomların hafifletilmesine odaklanır ve kabarcıkların bakımı ve oluşumunun önlenmesini içerir. 

Revalüasyon Nedir, Neden Yapılır? Revalüasyon Nedir, Neden Yapılır?

Belirtileri Nelerdir? 

Kelebek hastalığının belirtileri arasında yorgunluk, yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde kabarcık ve döküntüler, şekilsiz tırnaklar, sivilce benzeri şişlikler, saç dökülmesi, ateş, eklem ağrısı ve kas tutulması bulunmaktadır. Bu belirtiler, hastalığın şiddetine ve bireyden bireye değişiklik gösterebilir. 

Tedavisi̇ Nasıl Yapılır 

Tedavi, semptomlara ve etkilenen organlara göre uygulanır ve antimalaryal ilaçlar, kortizon içeren ilaçlar, steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar, immünosupresanlar ve bazı biyolojik ajanları içerebilir. Tedavi sürecinde güneşten kaçınılması ve düzenli doktor kontrollerinin yapılması önemlidir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemek tedaviyi destekler. 

Muhabir: Ebrar Çelik