GÜLÇİN KARLI
Geçtiğimiz cumartesi günü bir araya geldiğimiz oyuncu koçu ve eğitmen Ethem Turgay Şendur, gazetemize ‘Metod Oyunculuğu Atölyesi’ ve ‘Metod Oyunculuk’ programı hakkında bilgiler verdi. Yaklaşık 4 hafta sürecek ‘Metod Oyunculuk’ eğitimleri boyunca katılımcılara ‘Metod Oyunculuk’ felsefesi anlatılacak.
Fade Stage&Coffee mekânında gerçekleştirilen metod oyunculuğu eğitimleri, 6 Ekim Cumartesi günü başladı ve dört hafta sürdürülmesi bekleniyor. Mayıs ayına kadar devam edecek program, 13 Ekim Cumartesi günü ‘FADE Sahne’de yapılacak ve eğitime ilk katılım ücretsiz olacak. Şendur, programa tüm oyuncu adayları ya da kendisiyle bir şeyler keşfetmek isteyen kişiler veya profesyonel oyuncuları beklediklerini dile getirdi.
‘Oyuncunun rol yapmaması gerektiğini savunan Eric Morris‘in geliştirdiği bu metod ile oyuncuya canlandırdığı karakteri nasıl ‘gerçek’ yapacağı öğretiliyor’ diyen Şendur, “Eric Morris’in metodu rol yapmamak üzerine kuruludur” dedi.
Metod oyunculuk kişisel gelişime katkı sağlıyor
Oyuncu, oyuncu koçu ve aynı zamanda eğitmen olan Ethem Turgay Şendur, ‘Metod Oyunculuk’ konusunda yaklaşık olarak 10 yıldır bu işin içerisinde yer aldığını belirtti. Metod oyunculuk eğitimin kişisel gelişime katkı sağladığını dile getiren Şendur, “Oyuncu adaylarını ya da kendisiyle ilgili bir şeyleri keşfetmek isteyen kişileri veya profesyonel oyuncuları bekliyoruz. Eğitimin sonucunda bu sistemi tanıyacaklar” diyor.
Eric Morris’in metodu rol yapmamak üzerine kuruludur
‘Eric Morris’in metodu rol yapmamak üzerine kuruludur’ diyen Şendur, şu açıklamalarda bulundu: “Rol yapmak yerine ‘olmayı’ öğreten bu oyunculuk metodunda, aktörün öncelikle kendini tanıması, bariyerlerini bilmesi ve onları ortadan kaldırabilmesi, oynadığı role, gerçek hayatta en yakın hissettiği zamanları tespit edebilmesini öğretir.”
‘Oyuncuların kendilerini ifade etmelerine engel olacak her ne varsa ortadan kaldırmak’ gerektiğini belirten Şendur, “Çünkü; kendilerini ifade etmezlerse, ne yaparlarsa yapsınlar tıkanacaklardır. Ve bunu da izleyici anlar. İşin ‘işçilik’ kısmı, oyuncuya oynadığı karakteri nasıl gerçek yapacağının öğretildiği süreçtir. Sonuç; yalnızca ‘yapan’ değil, gerçekten o karakter ‘olan’; ‘oynayan’ değil,’gerçek yaşamdan an ve anlar oluşturan’ bir oyunculuk” dedi.
Aktörün kendini tanıması önemli
Aktörün kendini tanımasının öneminden bahseden Şendur, aktörün bariyerlerin tespit etmesi gerektiğine değindi. Şendur, “Aktörün bariyerlerini tespit etmesi ve bariyerlerini ortadan kaldırması mümkün olan karaktere en yakın hissetme anı, ‘olma’ duygusuna girdiği andır ki seyirci o anı yakaladığında kendini gerçek bir dünyanın içine çekilmiş bulur. Zira aktör de aynı anda kendi gerçeğini yaşıyordur” ifadesini kullandı.
Şendur: Metod oyunculuğun felsefesini anlatıyoruz
Mayıs ayına kadar eğitimlerin devam edeceğinin müjdesini veren Şendur, dört haftalık eğitimler boyunca metot oyunculuk konusunda teknik eğitimler verileceğini dile getirdi. ‘Metod oyunculuğun prensipleri var’ diyen Şendur, “Olma, fütursuzluk, işçilik vs. bunların hepsinin belli bir tekniklerle öğrenilmesi gerekiyor. Eğitimlerin tamamı mayıs ayına kadar sürecek ama ekim ayında eğitimlere başlayan kişi, eğitimler sonucunda tabii ki bir şeyler öğrenecek. Programa 2 ay gelen kişi de kendisine bir şey katabilir. Anlattığımız bilgiler birkaç aya sığacak bilgiler değil ama genel olarak derslerde metod oyunculuğun felsefesini anlatıyoruz” diye konuştu.‘Karakterin, ne olması gerektiği halinde araştırmalar-dramaturji anlatılır’ diyen Şendur, ‘Metod oyunculuğun, ‘nasıl’ üzerine açıklama getiren bir sistem’ olduğunu belirtti. Şendur, “Metod oyunculuk; olması gerekeni, nasıl çıkartacağına dair bir yöntem” dedi.
Metod oyunculuk uygulamaya yönelik
Şendur, Eric Morris’in, metod oyunculuk üzerine birinci kitabı ‘Rol Yapmayın Lütfen’, ikinci kitabı ‘Fütursuz Oyunculuk’ kitaplarını katılımcılara tavsiye ettiklerini belirterek, metod oyunculuk konusunda bu kitaplardan yararlanabileceklerini belirtti. ‘Metod oyunculuk uygulamaya yönelik bir program olduğunu’ altını çizen Şendur, “Uygulamayı yapmazlarsa öğrenciler, kitap okumaları da çok yararlı olmayacak. Program, 4 hafta sürecek. Ama 1 aylık programlar şeklinde mayıs ayına kadar devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Şendur, sözlerini şöyle sonlandırdı; “Yeni bir grup olursa devam eden gruba izleyici olarak katılım sağlayabilir, yeni grubun saatini ve gününü yeni kişilerle beraber belirleyebiliriz”