ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA SAĞLIK YAŞAM VİDEOLAR
Cari açık artışı sürüyor
Cari açık artışı sürüyor
Diyarbakır'da PKK'ya operasyon başlatıldı
Diyarbakır'da PKK'ya operasyon başlatıldı
3 ilde sağanak etkili oluyor
3 ilde sağanak etkili oluyor
OSB'lere elektrik üretim tesisi kurmada kolaylık
OSB'lere elektrik üretim tesisi kurmada kolaylık
Fransız gazeteleri yangınları 'kabus' olarak değerlendirdi
Fransız gazeteleri yangınları 'kabus' olarak değerlendirdi
HABERLER>ÖZEL HABER
14 Temmuz 2021 Çarşamba - 07:24

Kurban keseceklere uzmanından uyarılar

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etlerinin muhafaza koşullarına ilişkin uyarılarda bulunarak, etlerin sıcak halde naylon poşet ve kaplara konulmaması gerektiğini söyledi.

Kurban keseceklere uzmanından uyarılar

HATİCE KARATAŞ

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı’nda kurban ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara ilişkin bilgiler verdi.

Her yıl yaklaşık 900 bin civarında büyükbaş, 3.5 milyona yakın küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini belirten Yalçındağ, bu sayıların et üretimi olarak karşılığının yaklaşık 200 bin tona denk ettiğini söyledi.

Yalçındağ, kurban olarak kesilebilecek hayvanların dini açıdan uygun olabilmesi için bazı özellikleri taşıması gerektiğine vurgu yaparak “İnek ve tosunun 2 yaşını geçmesi ve hamile olmaması gerekir. Koç ve koyun ise 6 ayını doldurmuş, annesinin büyüklüğüne ulaşmış olacak. Keçi de 1 yaşını doldurmalı.” dedi.

“Büyükbaş hayvanlar yetkin kişilerin görev yaptığı yerlerde kesilmeli”

Özellikle büyükbaş hayvanın, kurban kesimi için oluşturulmuş yetkin kişilerin görev yaptığı yerlerde kesilmesi gerektiğinin altını çizen Yalçındağ,  “Diğer yerlerde kesim yapıp son derece güçlü hayvanlar bir boyun darbesiyle çok ciddi sakatlanmalara neden olabilir. Bıçak kazası olabilir, kesim hatası olabilir. Bunun için bilen bir el ve bu iş için hazırlanmış yerlerin tercih edilmesi çok önemli.” diye konuştu.

“Kurban etleri naylon poşet ve kaplarla taşınmamalı”

Kurban etlerininim muhafazasına ilişkin uyarılarda bulunan Yalçındağ, “Etlerin sıcak sıcak naylon torba veya kovaya konularak taşınması, etin kısa sürede bozulmasına neden olur. Eğer naylon torba kullanmak zorundaysak eve gider gitmez bir masanın üzerine temiz bir örtü serip, güneş almayan bir yerde etler birbirine değmeyecek şekilde yayılacak, kendi sıcaklığını kaybedecek şekilde beklenecek, ondan sonra buzdolabına kaldırılacak. Sıcakken naylon torba içinde buzdolabına değil derin dondurucuya bile koysanız, o et kullanılamaz hale gelir.” ifadelerini kullandı.

Yalçındağ, daha sonrasında kullanılması düşünülen etlerin de birer kullanım paketlere ayrılıp, derin dondurucuya konulması önerisinde bulundu. 

“Meslekten olmayan kişilerin kurban eti çekimine itibar etmeyin”

Vatandaşların kurban eti çektirirken dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçındağ, şunları söyledi:

“Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Kurban Hizmetleri ve Kurban Bayramı Konulu Genelgede halk sağlığının korunması amacıyla Kurban Bayramı’nda denetimlerin artırılacağının açıklanmasından büyük bir memnuniyet duyduk. Çünkü bir bakıyoruz ki hiç alakasız yerlerde kıyma makinesi koyuluyor. Seneden seneye kömürlükten çıkarıp ‘kurban eti çekilir’ yazılıyor. Bu faaliyete teşebbüs edenleri görüyoruz. Bu kati surette yasak ve riskli bir durumdur.”

Bu kadar yoğun hayvanın kesildiği, bu kadar büyük bir et üretiminin gerçekleştiği yerde kesim hatalarının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Yalçındağ, “Bu kesim hatalarının düzeltilmesi, et üzerinden uzaklaştırılması ancak bilen insan tarafından yapılır. Sıradan bir insan kurbanın ne olduğunu bilmez. Etin tamamına bu kirlilik bulaşabilir. Bununla da kalmaz makineden çekilen diğer kıymalara da bulaşır. Bizim için halk sağlığı çok önemli. 1-2 TL peşinde değiliz. Vatandaşlarımızdan da rica ediyoruz. Alakasız yerlerde kurban eti çekimine itibar etmesinler. ‘Kurban eti işleriz, yaparız’ şeklinde afişlerle karşılaştıklarında Alo 174 hattına ihbarda bulunsunlar.” şeklinde konuştu.

Yalçındağ, işinin ehli dışındaki kurban kesimleri ve kalitesiz kesim ürünlerine karşı da uyarılarda bulunarak, “Kasap kimdir, karkası ana parçalarına ayıran ve bu ana parçaları müşterisinin arzusuna göre şekillendirme bilgi ve beceresine sahip nitelikli kişidir. Diğer noktada kurban kesene ‘kesici’ denir. En azından ‘kesici kasap’ denir. Bu işi hiç bilmeyenin soyunduğu, ‘ben bunu yaparım’ mantığına da ‘sahte kasap’ demek doğru değil. Bunlar kasap değil niteliksiz insanlardır. Kesici de hayvanı dinimizin emrettiği şekilde boyunun her iki yanındaki atardamarları, nefes borusunu, yemek borusunu içeren bir kesim tekniği ile kesimi gerçekleştirebilen insandır. Ondan sonra da hayvanın kanı tamamen boşalıp ölüm gerçekleştirdiğinde derisini ayaklarını başını iç organlarını gövde üzerinden alıp karkas haline getirme işlemidir. Bu da büyük bir ustalık gerektirir.” İfadelerini kullandı. 

“Asla Çin malı bıçak tavsiye etmiyoruz”

Asla Çin malı bıçak tavsiye etmediklerini vurgulayan Yalçındağ, en büyük günahlardan birinin hayvana eziyet etmek olduğunu ifade ederek “Kalitesiz bir madenden üretilen bıçak kesim esnasında eğilirse, kırılırsa, bir parçası kişinin eline batarsa ne olacak? Bunun bedeli para ile ölçülemez. Zaten bu tür alet ve edevatın üretiminde ülkemiz ana vatan diyebiliriz. Çok güzel bıçak üreticileri var. Son derece kaliteli malzemeler üretiliyor.” dedi.

 
'Bağlılık Hasan' 74. Cannes Film Festivalinde
 
Sincan Belediyesi çalışanlarına bayram müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır
Metabolizma hızının kişiden kişiye farklılık gösterdiğini söyleyen Diyetisyen ...
‘Salgın çalışma yaşamında ciddi yıkımlara yol açtı’
Kovid- 19 salgınının iş gücü piyasalarında büyük bir depreme neden olduğunu ...
‘Enerji sektörü büyüyor’
 Enerji Sistemleri Mühendisi Ahmet Boztepe, “Dünyanın yenilenebilir ve ...
 
Tekin Sokağı’nın kedileri ona emanet
Yaklaşık 6 yıldır Tekin Sokağı’nın kedilerine kendi imkanlarıyla bakan ...
Mobilya sektörü iç piyasanın hareketlenmesini bekliyor
Pandemi sürecinin mobilya sektörünü olumsuz etkilediğini belirten mobilya ...
Önümüzdeki aylarda bizleri neler bekliyor?
Astrolog Aysun Karatepe, 2021 yılının Mart ayından itibaren şifalanma ...
 
Zoonotik hastalıklarla mücadele için ‘Tek Sağlık Yaklaşımı’
Dünya Zoonoz Hastalıklar Günü’nde konuşan Türk Veteriner Hekimleri Birliği ...
TÜSİAD Başkanı Kaslowski: Yeşil Dönüşüm zorunluluktur
Çevrim içi gerçekleştirilen İngiltere-Türkiye Sıfır Zirvesi’nde konuşan ...
7 ülkeden 35 öğrenci başkentte buluştu
“Kameranın Arkasındaki Gençler Projesi” kapsamında Ankara’da bir araya ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Sedat SADİOĞLU
Sedat SADİOĞLU
VAZGEÇİLMEZ ELEMAN: 'İNSAN'
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
BAZI VERİLER…
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
İZMİT TEHCİRİ YARGILAMALARI-I
Murat BALCI
Murat BALCI
ÜNİVERSİTELİ ŞEHİR DIŞI TERCİH EDEMİYOR
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
RESESYON RÜZGARLARI DIŞ TİCARETTE ESİYOR
Aybala Almina MELEK
Aybala Almina MELEK
BİLGİ ÇAĞINDA BİLGİSİZLİK
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
JEOTERMAL SERALARLA MALİYETLER DÜŞÜYOR
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
BALKANLARIN UKRAYNA'SI: KOSOVA
Elif AYDIN
Elif AYDIN
KİM İZLİYOR BU TÜRK DİZİLERİNİ?
Fatmanur ÇOLAK
Fatmanur ÇOLAK
TEKNOLOJİNİN ÇOCUKLARA ETKİSİ
Esra SARI
Esra SARI
AİLE DİZİMİ TERAPİSİNİ DUYDUNUZ MU?
Nesrin YARIM ÖZOĞLU
Nesrin YARIM ÖZOĞLU
ZAMAN GERÇEKTEN HIZLI AKIYORMUŞ
Nimet KÜLTEKİN
Nimet KÜLTEKİN
MENAPOZDA BESLENME
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Ebru BALIKÇI
Ebru BALIKÇI
EV İŞLERİ DEMANSTAN KORUYORMUŞ
Kadriye CİRİTCİ
Kadriye CİRİTCİ
YAZ GÜNLÜĞÜMDEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
DAMDAN DÜŞENİN DİYECEĞİ BİTMEZ!
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
YOK EDİYORUZ...
Merve ŞAFAK ERGÜN
Merve ŞAFAK ERGÜN
KURBAN BAYRAMI’NDA METABOLİZMAYA DİKKAT!
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
SEÇİM VİRAJINDA EKONOMİ
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
GIDA İSRAFINA DİKKAT
Burak BALCI
Burak BALCI
NÜKLEER SAVAŞI ÖNLEDİ, EMEKLİ EDİLDİ, SESSİZCE ÖLDÜ!
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
HEZEYAN
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
DİN İLE YOLLARIMIZI YİTİRDİK
Bekir ATACAN
Bekir ATACAN
FRANSA’YA KARŞI ÇOK FRANSIZ MI KALIYORUZ?
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
ZITLIKLAR
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
NOMOFOBİ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
DAHA MUTLU HİSSETMENİZ İÇİN
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
FERGANA VADİSİ’NDEN TÜRK BİRLİĞİNE
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
ÜLKENİN KALKINMASINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ÖNEMİ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
BİSİKLET KÜLTÜRÜ
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Sağlık Yasam
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva