ESRA SARI
Euro Banker kurucu ortağı ve aynı zamanda gayrimenkul danışmanı Hüseyin Furkan Tepe, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın döneminin inşaat sektörünü de derinden etkilediğini söyledi.
Bu salgın sürecinde normalde yapılması gereken konut sayısının ancak yarısının yapıldığını ifade eden Tepe, faizlerin yükselmesinin hem konut arzını hem de konut satışlarını gerilettiğini belirtti. Tepe,“ Yatırımcılar elindeki nakit parayı bankaya yatırıp, bir süre sonra anapara artı faiz olarak geri aldıkları için gayrimenkule yatırım yapmıyor.” dedi.
Kredi faizlerinin yüksek olması ihtiyaç sahiplerini endişelendiriyor
Gayrimenkul danışmanı Tepe, Ticari Hayat Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, geçen sene konut kredi faizlerinde yaşanan düşüşlerin satış oranlarında ciddi bir artış sağladığını anımsatarak, şöyle konuştu:
“Şu an konut kredi faizleri çok yüksek. Bu yüzden konut satışları durdu. İnsanlar ev sahibi olabilmek için faiz oranlarının düşmesini bekliyor. İhtiyaç sahibi, konut kredisi faiz oranlarının çok yüksek olmasından dolayı konut alamıyor. Şu anki süreçte bankanın yatırımcıya verdiği kredi faiz oranı da çok yüksek. Konut alacak ihtiyaç sahibinin de faiz oranı çok yüksek olunca ister istemez gayrimenkul sektörü durakladı.”
Geçen sene konut satışının daha fazla olduğunun anımsatan Tepe, bu sene kredi faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle ihtiyaç sahiplerinin konut almakta tereddüt yaşadığını ve endişelendiğini söyledi.
Tepe, Covid-19 salgını sebebiyle gayrimenkul sektörünün de etkilendiğini söyleyerek konutta fiyat artışının sebeplerini şu şekilde açıkladı:
“Pandemi öncesinde şu ankine göre konut fiyatları daha ucuzdu. Bu durumun birinci sebebi, projeyi yapan müteahhitlerin almış oldukları temim ettiği malzemelerin dolar üzerinden alınıyor olması. Yani hammadde fiyatlarının her geçen gün artması durumu. İkinci sebep ise yeni projelere cesaret edemeyen yükleniciler var, yani müteahhitler var. Yatırımcılar bankaya parasını koyduğu zaman daha yüksek gelir elde ediyor. Şimdi çoğu müteahhit ‘biraz daha bekleyim’ düşüncesiyle hareket ediyor. Yeni konutlar yapılmıyor. Şu an sıfırdan projeye girilmiyor. Bu yüzden piyasada gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden oldu.”
Konut fiyatları düşmeyecek
Konut fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşmeyeceğine dikkati çeken Tepe, bu konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Gayrimenkul danışmanı olarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim: Konut fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşeceğine inanmıyorum. Hiçbir şekilde düşmeyecek. Nasıl ki araba fiyatları düşmüyorsa konut fiyatlarının da düşmeyeceğine inanıyorum. Hatta yılsonuna kadar konut fiyatlarının yüzde 50 varan oranlarda artacağını düşünüyorum. Şu an faiz oranları yüksek, konut fiyatları düşük. Yarın ise faiz oranları düştüğü zaman paralel olarak konut fiyatlarının artacağını söyleyebilirim. Bu yüzden bu süreçte konuta yatırım yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.”
Tepe, ihtiyaç sahiplerine ve yatırımcılara şu tavsiyede bulundu:
“Bu süreçte ihtiyaç sahiplerine ve yatırımcılara konut almalarını tavsiye ederim. Çünkü şu süreçte tam makas aralığındayız. Faiz oranları yüksek olunca konut fiyatları düşük olur.
Hem yatırımcılara hem de ihtiyacı olanlara bu süreci iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü hiçbir şekilde konut fiyatlarının düşeceğini düşünmüyorum. Konut sahibi olmak isteyenler faizlerinin yüksek olmasına bakmaksızın konut almalarını öneriyorum. Her kriz dönemi kendi içinde bir fırsat yaratır. Bu süreç konut almak için iyi bir fırsat.”
Babasının emlakçı olduğunu, küçük yaşlardan itibaren sektörün içerisine doğduğunu belirten Tepe, sektörün sorunlarını ve sıkıntılarını bildiğini aktardı.
Euro Banker şirketini yeni açtıklarından bahseden Tepe, “Sektöre daha farklı bir bakış açısı getirmek istiyoruz. Sektöre yenilik getirmeye çalışıyoruz. Sektöre yenilik getireceğimizi de düşünüyorum.” dedi.
Tepe, gayrimenkul sektörünün dışarıdan algılandığı gibi kolay bir sektör olmadığını, sektörün bilgi- birikim ve deneyim istediğini kaydetti.
Tepe, işin detaylarının çok fazla olduğundan söz ederek, şunları paylaştı:
“Her gayrimenkulün ayrı detayları var. Bu yüzden de sektörde belli başlı kriterler vardır. Bazı gayrimenkul danışmanları her mülkü pazarlayabileceğini düşünüyor. Gayrimenkul danışmanı ‘ben her şeyi satarım’ düşüncesiyle hareket ederse yanlış bir yol izleyeceğini düşünüyorum.”
Gayrimenkul sektörün her geçen gün ilerlediğini ve evrilmeye başladığını ifade eden Tepe, “Gayrimenkul danışmaları çağa ayak uydurmalı, kendini geliştirmeli. Kendini güncellemek çok önemli.” diyerek sözlerini tamamladı.