SEDA TOLMAÇ
Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Ticari Hayat Gazetemizin Kurucusu Mehmet Göktürk’ü ziyaret etti. Koronavirüs salgını sürecinde esnafın sesini duyuran haberlere imza atan gazetemize teşekkür eden Başkan Güven, salgın kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılacağı 1 Mart tarihine dikkati çekerek, kahvehanelerin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak açılabileceğini belirtti. Güven, kahvehanelerin açılması durumunda oyun oynatılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Verilen destekler bizleri rahatlattı ama birçok giderimizi ödemekte yine güçlük çekiyoruz
Salgın sürecinde esnafa verilen gelir kaybı (hibe desteği) ve kira yardımı ödemelerine dair değerlendirmelerde bulunan Güven, “Salgın döneminde esnafa verilen bu destek her ne kadar bizleri rahatlatsa da ekonomik sorunlarımızı çözmede yetersiz kaldı. Bu destekleri ocak ayında bir kere alabildik. Henüz şubat ayı desteklerini alamadık. Bu nedenle şubat ayı desteklerini de bir an önce almayı bekliyoruz. Bu destekler bizim elektrik, telefon faturalarımızı ödememize yardımcı oluyor elbet ama bunun dışında kalan giderlerimizi ödemekte yine güçlük çekiyoruz” dedi.
Açılacak olan kahvehanelerde oyun oynatılmasına izin verilmesini istiyoruz
Geçtiğimiz hafta kabine toplantısı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, illerdeki vaka sayılarına göre bazı işletmelerin 1 Mart’tan itibaren kademeli olarak açılacağına dair yaptığı açıklamayı hatırlatan Güven, “Bu tarihten itibaren kademeli olarak açılacak işletmeler arasında kahvehaneler var ama bu işletmelerin arasına internet kafelerin de dahil olmasını özellikle istiyorum çünkü onlar da büyük bir mağduriyet yaşıyor. Kahvehanelerin açılması kademeli olarak gerçekleştirilecek. Biz işletmelerimizi maske, mesafe, hijyen ve HES kodu kurallarına uyarak açabilecek donanımdayız. Türkiye’nin her yerinde bulunan 114 tane meslektaşlarımızla görüşüyoruz ve hepsi çok zor durumda. Bu nedenle bir an önce işletmelerimizin açılmasını bekliyoruz. Tabii kahvehaneler açıldığında da oyun oynatılmasına izin verilmesi gerekiyor. Oyun oynanmayacaksa kahvehanelerin açılmasının bir anlamı kalmıyor. Bizler maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak, gerekli önlemlerimizi alabiliriz” diye konuştu.
Esnaf ve sanatkâr olarak Valimiz ile bir araya gelelim istiyoruz
Kahvehanelerin açılmasıyla birlikte kaç müşterinin ağırlanacağına dair yetkinin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nda olduğunu hatırlatan Güven, konuyla ilgili Ankara Valiliğine çağırıda bulundu.
Güven, “Bu konuda Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin’den bir an önce randevu talep ediyoruz. Esnaf ve sanatkâr odası olarak valimiz ile bir araya gelelim ve kısıtlamaların kaldırılmasından sonra izleyeceğimiz yolu ve mevcut sorunları birlikte çözelim istiyoruz. Esnafımızın beklentilerini ve sorunlarına çözümünü ilk ağızdan valimize iletelim ve bu doğrultuda iş yerlerimizi açalım istiyoruz” dedi.
Kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağına dair açıklamanın yapıldığını ancak konuyla ilgili esnaf ve sanatkarla bir görüşme ve iş birliği yapılmadığını dile getiren Güven, “Esnaf ve sanatkarın kademeli olarak açılma planlamasına dahil edilmesi önemli. Bizimle görüşme ve iş birliği içinde olunmasını istiyoruz” dedi.
Bir yıl daha kendimizi toparlamakta güçlük çekeceğiz
“Salgın sürecini yaklaşık bir yıldır yaşıyoruz” diyen Güven, “Bizler iş yerlerinin açılmasıyla her ne kadar normale dönelim desek de, eski işlerimize kolay dönemeyeceğiz. 1 Mart’tan itibaren iş yerlerimizi açsak da, eskisi gibi iş yapmamız zaman alacak. Kahvehaneler açıldığı takdirde salgın kurallarına uygun olarak iş yapmaya başlayacak. Kahvehanelerimizde normal şartlarda 10-15 masa bulunuyor. Kademeli olarak iş yerlerimiz açıldığı takdirde bu masalara kısıtlama getirmemiz gerekiyor. Kahvehanelerdeki masa sayısını 5-6’ya indirebiliriz. Kahvehaneler açılır açılmaz insanlar zaten yoğun bir şekilde kahvehanelere gitmeyecek. Bu nedenle hemen hemen bir yıl kendimizi toparlamakta güçlük çekeceğiz” şeklinde konuştu.
Vergi ve SGK prim borcu ödeme süremizin uzatılmasını bekliyoruz
Güven, yaşanan salgın nedeniyle kendisini toparlamakta zorlanan esnaf ve sanatkara verilen desteklerin artırılması gerektiğini belirterek, “Biz esnaf ve sanatkarlara yönelik daha önce vergi ve SGK prim borçlarımızda yapılandırma oldu. Bu yapılandırmanın süresi şubat ayında doluyor. Bu süre dolduğunda bizim bu borçları ödeme şansımız yok çünkü halihazırda yaşanan salgın nedeniyle işlerimizi toparlamakta güçlük çekiyoruz. Bu nedenle vergi ve SGK prim borcu ödeme süremizin uzatılmasını bekliyoruz” dedi.
Sicili bozuk olduğu için kredi alma hakkını kullanamayan esnafımızın, bu haktan yararlanmasını istiyoruz
Esnaf ve sanatkara daha önce verilen 25 bin liralık kredinin geri ödemelerinin haziran ayına ertelendiğini de hatırlatan Güven, “Bunun için teşekkür ediyoruz. Bunun yanında bir de esnafımızın gündeminde sicil affı konusu var. Bizim sicil affında isteğimiz; emekliliğe hak kazanan esnaflarımız sicili bozuk olduğu için devlet bankası tarafından verilen kredileri almaya hak kazanmasına rağmen, bu hakkından yararlanamaması. Salgın döneminde sicili bozuk olan esnafa da 25 bin liralık kredi verildi ama esnaf bankaya gittiğinde bu hakkını kullanamadı. Biz sicili bozuk olan esnafımızın bu hakkını kullanmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Eğlence sektörüne de can suyu gerekiyor
Güven ayrıca, salgın sürecinde en çok mağdur olan esnaf grubunun kahvehaneci, internet kafe işletmecileri, kantinciler, servis aracı işletmecileri ve eğlence sektörü çalışanları olduğunu dile getirerek, eğlence sektörüne dair kısıtlamanın kaldırılmasının henüz gündemde olmadığını, bu konunun da gündeme alınması ve eğlence sektörüne de bir can suyu gerektiğini belirtti.
Kirasını ödeyemeyen esnafa yönelik “tahliye” kararı verilmesin
“TBMM’den kira ödeyen esnaf ve sanatkara yönelik bir kanunun çıkmasını istiyoruz” diyen Güven, şunları söyledi: “Benim zaman zaman dile getirdiğim, iş yeri kiralarıyla ilgili bir önerim vardı. Biz TBMM’den bir kanun çıksın istiyoruz. Bu kanuna göre 2021 yılı içerisinde kira ödeyen esnafın 5 aylık kirası mal sahibi, diğer 5 aylık kirası esnaf ve sanatkar, kalan 2 kirası da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılansın istiyoruz. Bu yıl içinde kirasını ödeyemeyen esnaf için ‘mücbir sebep’ gerekçesiyle tahliye kararı verilmesin istiyoruz.”