SEDA TOLMAÇ
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları, 13-15 Mayıs tarihleri arasında Adana'da gerçekleştirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte yerel ve ulusal medya kuruluşlarının temsilcileri, Adana Sarıçam Belediyesi ev sahipliğinde kenti gezdi. Adana’da gerçekleştirilen programın açılışı, Sarıçam Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Programın açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sanem Arıkan, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcıları Lütfi Doğan ve Mustafa Hakan Aslan gerçekleştirdi. Açılışta, Adana Müze Müdürü Nalan Yastı, basın mensuplarına kenti tanıtan bir sunum yaptı.
“Gerçekleştirdiğimiz projeyle iç turizme katkı sağlıyoruz”
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, programın açılışında yaptığı konuşmada, Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmalarının iç turizme katkı sağladığına dikkati çekti.
“2013 yılında Ankara merkezli kurulmuş olan derneğimiz, kültür yelpazesine sahip güzel ülkemizin değerlerini kamuoyuna tanıtmak adına sayısız etkiler gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor” diyen Gökdemir, “2017-2018 yılında başlatmış olduğumuz çalışma, bugün genişleyerek devam etmektedir. Bu projede amacımız, keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel değerlerimizi kültür sanat muhabirleri vasıtasıyla kamuoyuna anlatmak. Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının önemle üzerinde durduğu iç turizmin hareketlenmesine de katkı sağlamaktadır. Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen meslektaşlarımız, gezip gördükleri tarihi ve kültürel değerleri anlatarak okuyucularına ayna tutuyor. İnsanlarda merak uyandırıyoruz” dedi.
“Adana, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sanem Arıkan, Adana’nın tarih, turizm ve kültür açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Arıkan, “Adana’nın 6 bin yıla dayanan bir tarihi var. Önemli tarihi eserlere sahip. Kültür ve turizmin de başkenti. 10’dan fazla medeniyetin beşiği… Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir kent” ifadelerini kullandı.
Arıkan, kültürün, dilin ve dinin korunmasının bir millet için önemli olduğuna vurgu yaparak, “Kültürümüzü, dilimizi ve dinimizi gençlere doğru bir şekilde aktarabilirsek, dünya var oldukça millet olarak da var oluruz” dedi.
“Adana, dördüncü gastronomi şehri olmaya aday”
Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, Adana’nın kültür ve turizm potansiyeli ile Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu söyledi.
“Adana’ya festivaller, fuarlar kenti de diyebiliriz” ifadelerini kullanan Duru, “Birçok ulusal ve uluslararası fuar organizasyonlarının da yapıldığı bir kent. Bu anlamda kültür ve turizm açısından güçlü yönlerimiz var. Tabii sadece festival şehri değil, aynı zamanda gastronomi şehri olmaya da aday. Bu anlamda Antep, Afyon ve Hatay’dan sonra dördüncü gastronomi şehri olmaya adayız” diye konuştu.
“Sarıçam, kültür ve sanat etkinlikleriyle önemli bir kent”
Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Lütfi Doğan, Sarıçam’ın kültür, sanat ve sportif etkinlikleriyle önemli bir kent olduğunu söyledi. Doğan, “Sarıçam, tüm kültürel ve sportif etkinliklerin bulunduğu bir ilçe. Diğer yandan doğası, tabiatı, gölü, yemek zenginliğiyle öne çıkan ve değer kazanan da bir ilçe” dedi.
Sarıçam Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Aslan ise, Sarıçam’ın önemli Organize Sanayi Bölgeleri’ni bünyesinde barındırdığına dikkati çekerek, “Sarıçam, gelişmekte olan bir ilçe. İlçede Organize Sanayi Bölgeleri, istihdam açısından önemli. OSB’lerle ortaklaşa çalışmalarımızla 6 binden fazla gencimize iş imkânı yaratılıyor” diye konuştu.
Adana Müzesi, Türkiye’nin en eski on müzesinden biri
Programın açılışının ardından birçok ilden Adana’ya gelen basın mensupları, kentin önemli tarihi bölgelerinden olan Adana Müzesi, Yağ Cami, Kazancılar Çarşısı, Ulucami, Kız Lisesi, Taşköprü, Varda Köprüsü, Kapıkaya Kanyonu gibi kentin önemli tarihi ve kültürel yerlerini gezdi. İki gün boyunca kenti tanıyan basın mensuplarının ilk durağı Adana Müzesi oldu.
1906 yılında Ermeni bir aile tarafından yapılan Mensucat (iplik) Fabrikası olan, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924 yılında kurulan Adana Müzesi, Türkiye'nin en eski on müzesinden biri unvanını taşıyor.
“Bölge müzesi” özelliğine de sahip olan Adana müzesi, bu özelliğiyle çevre bölgeler Mersin, Antep, Maraş’tan gelen eserleri de bünyesinde barındırıyor. Müze, önemli (tek, benzersiz) eserlere de ev sahipliği yapıyor.
Kiliseden camiye çevrilen, Yağ Cami…
Kentin tarihi yapılarından olan Yağ Cami ise, Saint Jacque adına yapılan bir Haçlı Kilisesi iken, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye çevriliyor. Adını, bir zamanlar önünde oluşan yağ kuyruğundan alan cami, kapısında sadece dikkatli gözlerin görebileceği baykuş motifiyle de ilgi çekiyor.
Türkiye’nin en yüksek saat kulesi
Adana’nın tarihi çarşılarından biri olan Kazancılar Çarşısı ise, bugün unutulmaya yüz tutan ancak mesleklerini ustalıkla sürdürmeye devam eden zanaatkârları ağırlıyor. Çarşı içerisinde bakır işleyen, kundura dokuyan, terzilik yapan birçok zanaatkar bulunuyor. Kentin önemli noktasında yer alan Büyük Saat Kulesi’nin yapımına ise, 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından başlanıyor. Saat, bir yıl sonra Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanıyor. Saat, 32 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en yüksek saat kulesi olarak adlandırılıyor.
Dünyaca üne sahip, Varda Köprüsü…
Karaisalı İlçesi’nde yer alan Varda Köprüsü ise, kentin önemli ticaret noktalarından birini oluşturuyor. Yöre halkı tarafından “Koca Köprü” olarak da adlandırılan Tarihi Varda Köprüsü, Osmanlı Hükümdarı 2. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kasier Wilhem tarafından imzalanan sözleşme ile İstanbul- Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak üzere Almanlar tarafından inşa ediliyor. Uzunluğu 172 metre olan köprünün yüksekliği ise 99 metre… Köprü günümüzde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri. Bazı özel firmalar, turistleri bölgeye trenlerle getirerek, tarihi ve kültürel dokuyu yaşatıyor. Dünya çapında da üne sahip olan Varda Köprüsü, 2012 yılında yayınlanan James Bond serisinin Skyfall filminin açılış sahnesinde de kullanıldı.