İRFAN BAŞÇUHADAR
Ankara’da balığın adresi olan Sakarya Caddesindeki tezgâhlarda bu seneki balık fiyatları cep yakıyor. Önceki yıllar, tezgâhları süsleyen birbirinden çeşitli ve uygun fiyatlı balıklar, bu sene yerini yüksek fiyatta satılan balıklara bıraktı.
Sakarya Caddesinde 25 senedir balıkçılık yapan Abdullah Çelik, bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.
Balık satışları düştü
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle insanların kendini evinde izole ettiğini ifade eden Çelik, işlerin iyi olmadığını belirterek, “Kovid-19 vaka sayısısın arttığından beri satışlar yarı yarıya düştü. İşler çok kötü. Balık fiyatları ise çok yüksek… Bu sene vatandaş balık alamıyor.” dedi.
Hamsinin kilosu 40 TL
Çelik, tezgâhlarda yer alan hamsinin cep yaktığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Hamsinin kilosu şu an 40 lira. Hamsinin kasası 500 TL. Kasanın içerisinde 12 kilogram hamsi bulunuyor. Aslında hamsiyi zararına satıyoruz.” diyerek sitem etti.
“En kötü balık 40 lira” diyen Çelik, tezgâhlarda yer alan palamutun 38 ve mezgitin kilosunun ise 40 lira olduğunu da belirtti.
Sakarya Caddesinde bulunan balıkçıların önünde önceki yıllar uzun kuyruklar olduğunu anımsatan Çelik, “Balık fiyatları da düşüktü ve herkes rahatlıkla, sık sık balık yerdi. Ama bu sene balık fiyatları da yüksek olunca, insanlar bu yıl eskisi kadar balık yiyemedi.” ifadesini kullandı.
Çelik ayrıca, tezgâhlarda yer alan barbun 55, çinekop 65, uskumrunun 60, levreğin 75, mezgit ve istavritin ise 40 liradan satıldığına dikkati çekti.
Peki, balığın faydaları nelerdir?
Balık, zengin vitamin içeriği ve güçlü besin değeri bakımından hem çocukların hem de yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir gıdadır.
Yaşadığı denize ve mevsimine göre değişmekle birlikte özellikle kış aylarında taze ve çok çeşitli olan balık, haftada en az 2-3 gün sofrada bulunmalıdır. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için son derece gerekli olan bir besindir. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Balık, özellikle sezonunda haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.
Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır.
Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3 bakımından oldukça zengindir. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Aynı zamanda balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar.
Düzenli olarak balık tüketmek, kilo dengesinin korunmasını sağlar. İçeriğindeki fosfor insanlar için gerekli fosfor ihtiyacını karşılamaktadır.
Fosfor maddesi zekânın gelişmesinde etkili bir maddedir. Tüm faydalarını görebilmek için balığı mutlaka taze olarak tüketmelisiniz.