SEDA TOLMAÇ
Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Rahmi M. Koç Müzesi Ankara ve Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT), 2018 yılında Ankara’ya getirilen “Ankara Manzarası” tablosunun sergileniş süresinin 2022 yılına kadar uzatılmasını kutlamak ve 18. yüzyıl boyunca Avrupa kültür mirası üzerine araştırmaları ve Osmanlı kültürü üzerine bakış açıları geliştirmek üzere “Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu” adlı sempozyum düzenledi.
1 Aralık’ta açılışı gerçekleştirilen sempozyumda, Hollandalı bir ressam tarafından yapıldığı düşünülen, Amsterdam’daki Rijksmuseum envanterinde bulunan, 2018 yılından beri Ankara Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenen ve 2022 yılına kadar ziyaretçilerini bekleyen “Ankara Manzarası” tablosunun sahip olduğu değere dikkat çekildi.
“Ankara Manzarası tablosu, şehrin geçmişine ışık tutan görsel bir belge”
Dönemin Ankara’sını görsel bir belge niteliğinde günümüze yansıtan “Ankara Manzarası” tablosunun Ankara’ya geliş yolculuğunu anlatan VEKAM direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, “Tablonun getirilmesine öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, “Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, Ankara’ya değer katan ve Ankara’nın tarihini, geçmişini ve hatta gelecekteki çalışmalarını da destekleyen bir kuruluşuz. Bu açıdan yayınlarımız, sergilerimiz, düzenlediğimiz sempozyumlarla beraber, Ankara’nın tarihini herkesle paylaşıyoruz. Ankara’nın tarihine ışık tutan en önemli belgelerden birinin ‘Ankara Manzarası’ tablosu olduğunun bilincindeydik. Yapılan araştırmalarda, arşiv belgelerinde Ankara’ya dair birçok bilgi olmasına rağmen, bunların görsel yansımaları yoktu. Ankara’nın 20. yüzyıl öncesine ait yaşamını, sokaklarını anlatan, görsel bilgi veren yayınlara ulaşılmıyordu. Hâlbuki İstanbul, 16. yüzyıldan itibaren günlük yaşamını gravürleriyle birlikte, çok sayıda görsel malzemeyle bizlere sunuyor. Dolayısıyla Ankara’nın da gerçekçi anlatımını içeren, Hollandalı bir ressam tarafından yapıldığını tahmin ettiğimiz tabloyu Ankara’ya getirmek, en önemli sorumluluğumuzdu. Bu sorumluluğu yerine getirmek kolay bir yolculuk olmadı ama bunu başardık. Bu yolculukta bize yardımcı olan ve tabloyu Ankara’ya getirmemize vesile olan tüm kuruluşlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“Sergilenen tablo ile yeni bir masal anlatma süreci başladı”
Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, “Ankara Manzarası” tablosu ile yeni bir masal anlatma süreci başladığını söyledi. Yenişehirlioğlu, tablonun içindeki konuların 18. yüzyıl Ankara’sının yaşam biçimini yansıttığını dile getirerek, “Tabloda dönemin kadın ve çocuklarını görüyoruz. Öte yandan tablo bizlere, yine o dönemin ticareti ve ulaşımı hakkında bilgi veriyor. Birçok tarihi bilgiyi tüm görselliğiyle bizlere sunan bu eserin, Ankara’da sergilenmesi bizleri mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
“Kültürel demokrasi kavrayışı içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz”
Rahmi Koç Ankara Müzesi Yöneticisi Özgür Ceren Can da yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Ankara Manzarası tablosu, bizim için çok kıymetli bir eser. Biz Ankara Rahmi Koç Müzesi ekibi olarak kültürel demokrasi kavrayışı içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve kültürel öğretimler alanında bir kürsü olmaktan çok, bir platform olmayı hedefliyoruz. Bu anlamda toplumsal bileşenlerle ve küresel kültür politikalarıyla etkileşim halinde müzecilik faaliyetlerimizi her geçen gün geliştirerek ve zenginleştirerek devam ettirmeyi hedefliyoruz. Koleksiyonumuzu, müze mekânımızı ve müzemizin kaynaklarını da disiplinler arası iş birliklerinde kullanmak üzere toplumla paylaşıyoruz. Bu bağlamda Amsterdam’daki Rijksmuseum ile yaptığımız iş birliği bizim için çok anlamlı ve kıymetli. Temsilden İlhama: 18. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Sempozyumu programında, Rijksmuseum envanterinde bulunan ve Ankara Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmekte olan Ankara Manzarası tablosuna ilişkin farklı bakış açıları sunan sempozyumun oldukça önemli bir değer olduğunu düşünüyorum. Öte yandan tablonun Ankara’ya getirilmesinde desteği olan herkese çok teşekkür ederim.”
“Böylesine önemli bir eseri müzemizde sergilemekten mutluluk duyuyoruz”
Rahmi M. Koç Müzeleri Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, tablonun ziyaretçilerini tarihi Çengel Han’da yer alan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde beklediğini hatırlatarak, “Kentimizin geçmişine ışık tutan, araştırmacıların yakından görmeyi arzu ettiği böylesine önemli bir eserin ev sahipliğini müzemizde yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ankara Manzarası tablosu, bizzat resmedilmiş yapılardan biri olan Çengel Han’da ziyaretçilerine mekânsal ve tarihsel düzlemde müthiş bir yolculuk vadediyor. Ziyaretçilerin, müzede tabloyu inceleyerek başladıkları yolculuk, dışarıya adım attıklarında Ankara Kalesi ve Ulus sokaklarında devam ediyor. Herkesin bu keyifli yolculukta yer almasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Ankara Manzarası tablosu hakkında
Hollandalı bir ressam tarafından 18. yüzyılda yapıldığı düşülen “Ankara Manzarası” tablosu, Amsterdam’daki Rijksmuseum’un envanterinde yer alıyordu. Tablo, dönemin Ankara’sının ekonomik, sosyal hayatını anlatan, tarihi yapılarına ışık tutan anonim bir yağlı boya eser olarak karşımıza çıkıyor. Tablo, 2018 yılında Koç Üniversitesi VEKAM ve Ankara Rahmi M. Koç Müzesi iş birliği ile düzenlenen “Tarihi Dokumak: Bir Kentin Gizemi, Sof Sergisi” ile Ankara’ya getirilerek ziyaretçilere sunuldu. Tablonun sergilenme süresi 2022 yılına kadar bir ay daha devam edecek.