İRFAN BAŞÇUHADAR
Birliği, Türk Dünyası ile iletişim ve işbirliğini arttırmak amacıyla kurduklarını ifade eden Türk Dünyası Parlamenter Birliği Başkanı Nail Çelebi, “Birlikler, hiç şüphesiz Anadolu’nun en ücra köylerinin kalkınma ve güzelleştirilmesinden kentsel ve bölgesel çaplı büyük organizasyonlara kadar pek çok müspet gelişmenin öncüleri olagelmişlerdir. Gerçekte bu kuruluşların uluslararası sivil toplum faaliyetlerini yakından takip etmesi, bu alandaki her türlü yenilik ve gelişmeyi başarılı bir şekilde içselleştirmesi ve Avrupalı STK’larla boy ölçüşebilmesi ancak teorik ve pratik donanımlarının artması ile mümkündür. Kaldı ki STK’larımız faaliyet gösterdikleri alanda daha etkin ve verimli olabilmenin yanı sıra, bir sinerji atmosferi oluşturulabilmesi için birbirleriyle iletişime ve işbirliğine de ihtiyaç duymaktadırlar. TDPB bu doğrultuda önemli bir misyon üstlenme düşüncesiyle 11 Şubat 2013 tarihinde kurulmuştur. Sivil Toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve kalitesinin arttırılmasını sağlamak için ülkemizdeki birliklerin ve bu birliklerce oluşturulan alt ve üst kuruluşların kamuya yararlı faaliyetlerinin desteklenmesi, tanıtılması, gönüllü aktiviteler sergileyen dernek ve kurumlara karşı toplumsal güven oluşturulması TDPB’nin öncelikli hedeflerindendir. Bu çerçevede TDPB insanlık ve Türk dünyası yararına, özellikle; Türk Dünyası ve akraba topluluklarındaki milletvekillerinin arasındaki iletişimi güçlendirmek, vekillerimizin birbirlerini daha da yakından tanımalarına fırsat sunmak, ülkelerimiz arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğini artırmak, ortak tarihimizden gelen dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirerek, kültürel zenginliklerimizin tanıtılmasına katkıda bulunmak ve ayrıca; ortak değerlerimizin etrafında birlik, beraberlik, sevgi, saygı, kardeşlik, dostluk ve dayanışma duygularını geliştirerek, faaliyette bulunduğu ülkeler de kültürel ve ekonomik iş birliği alanında ki gelişmelere de katkıda bulunmak amacıyla Mecliste grubu bulunan partilerin şu an milletvekillerinden oluşan heyetçe ülkemizde ve dünyada sivil toplumun sinerjisini toplumsal faydaya dönüştürmek amacıyla STK’ların ve özellikle birliklerin kapasitelerini artırarak, kaynakların proje esaslı, etkin ve optimum seviyede kullanımını sağlamayı vizyon olarak benimsemiştir.” ifadesini kullandı.
“Türk Dünyası’nda yaşayan gençleri bir araya getirmek”
Farklı çalışmaları meclisten esinlenerek komisyonlar halinde yürüttüklerini ifade eden Çelebi, çalışmalarına İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak internet sitelerinde yer verdiklerini ifade ederek şöyle devam etti; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ihtisas komisyonları var. Bu komisyonların bir yansıması olarak bizim birliğimizin bünyesinde de böyle çalışmalar başlatıldı. Onlardan bir tanesi de Milli Eğitim ve Gençlik Komisyonudur. Bu komisyonumuzun altında çocuklara hitap etmek üzere ‘Türk Dünyası Çocukları ve Gençleri Basın Kulübü’ diye bir kulüp oluşturduk. Bu kulübün asıl amacı; Türk Dünyası’nda yaşayan gençleri bir araya getirmektir. Onların birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri ve kavrayabilmeleri, gelecekte hayat tarzlarını daha iyi şekillendirebilmeleri, ülkelerini karşılıklı birbirlerine tanıtabilmelerini amaç eden bir çalışma. Onun için komisyonumuzun altında ki bu çalışmayı faaliyete geçirdik. 10-15 kişilik bir komisyon oluşturduk ve bu kulübün çalışmalarını yürütmeye başladık. İlk öncede zaten Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Başkanlığı bünyesindeki yurt dışından eğitim görmeye gelen doktora ve yüksek lisans öğrencileriyle diyalog kurarak bu işi başlattık. Bu çalışmaları sürdürmeye yeni başladığımız için yaptıklarımızdan daha fazla bahsedemiyorum. Bu çalışma olağan hızıyla yönetim oluşturma çalışmalarıyla devam etmekte. Bu çalışmalarında hangi esaslara göre yönetileceğiyle ilgili de bir yönerge oluşturduk ve bu yönerge çerçevesinde arkadaşlarımız bu çalışmayı yürütüyorlar. Sonra birliğimizin yönetim kuruluna sunuyorlar, yönetim kurulu uygun gördüğü takdirde gerekli desteği veriyor. Onun dışında bizim yaptığımız çalışmalarda şöyle bir şey daha var; biz zaman zaman panel, sempozyum gibi çalışmalar yaptırıyoruz. Bunlarla ilgili yayınlanan tanıtım broşürlerimiz var. Bunlar sitemizde İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak yayınlıyoruz.”
“Yaklaşık bir yıldır aktif çalışıyoruz”
Kuruluşunun ardından uzun bir süre aktif faaliyet yürütemediklerini belirten Çelebi, “Biz her ne kadar 2013’te kurulmuş bir birlik olsak da aktif halde çalışma süremiz bir yıl civarıdır. Bu çalışmaları şekillendirip bu noktaya getirdiğimiz için son şeklini alabilmiş değiller. Zaten önümüzdeki günlerde birliğimizin bu yaptığı faaliyetlerle ilgili çalıştayımız var. Türk Dış politikasıyla ilgili çözümler yapıldı, bunlar yazıya dökülüyor. Sitemizde bunlar mevcut.” şeklinde konuştu.
Sosyal etkinliklerinin de olduğunu belirten Çelebi, “Bu etkinliklerimiz de birliğimizin alanına giren kurumlarla görüşmeler yapıyoruz. Onlarla karşılıklı destekleşiyoruz. Destekleştiğimiz kurumlarla karşılıklı projeler yürütüyoruz. Bu çerçevede yine bizim sitemizde çok açık ve net bir şekilde görüleceği üzere bir sürü kurum ve kuruluşla diyaloglarımız oldu ve olmaya devam edecek. Bu kurumların bir kısmıyla ön çalışmalarını yaptığımız projeler var. Başta da vurguladığım gibi daha yeni aktifleşen bir birlik olduğumuz için netleştirdiğimiz müşterek çalışmamız mevcut değil.” ifadesine değindi.