Oksijen Gazetesi'nin 3 Mayıs'ta çıkan sayısının manşeti; "68 ruhuna dönüş" şeklindeydi. 

Oksijen'in konuyla alakalı yaptığı haberler arasında, The New York Times yazarı Serge Schmemmann'ın yazısının çevirisi de yer alıyordu.

Yazar Schmemmann, yazısına şu sözlerle başlıyor; "1968'in ilkbaharında Columbia Üniversitesi'nde bulunan hiç kimse, bugün Morningside Heighst kampüsünde yaşananlara bakıp o fırtınalı ve heyecan verici günlerin bir tekrarını görmekten kendini alamaz".

Yazar Serge'e göre 68 kuşağı zamanında da bugün de üniversite öğrencilerinin kampüste işgal girişiminde bulunması, her iki dönemin öğrencilerinin de savaş karşıtı söylemlerinin olması gibi argümanları öne sürerek bugün yaşananlar ile 68 kuşağı arasında benzerlik olduğunu iddia ediyor.

Gazze: Geçici Liman İsrail’e Savaşı Uzatma Fırsatı Verir Gazze: Geçici Liman İsrail’e Savaşı Uzatma Fırsatı Verir

Yazar Serge Schmemmann'ın yazısını basıldığı dilden Türkçeye çeviren Oksijen Gazetesi'nde Serge'ün haberciliğine yön veren argümanlardan birinin de 68 olayları olduğu şu cümlelerle aktarılıyor; "Elbette burada tartışılacak çok şey var. Üniversitelerin Yahudi öğrencileri antisemitizmden korumak ve düzeni sağlamak gibi ciddi bir yükümlülüğü bulunuyor ancak bunun hesabını elit üniversitelerdeki "ikna olmaz woke'çulara" karşı puan toplamaya hevesli Cumhuriyetçilere ya da kendi gündemlerini yüksek öğrenim kurumlarına dayatmak isteyen dev bağışçılara değil, öğrencilerine ve öğretmenlerine vermeliler.

Kunen gibi ben de 1968 baharının hayatımı nasıl etkilediğinden tam olarak emin değilim. Beni haberciliğime yön verecek şekilde düşünmeye zorlamış olabilir. Bildiğim tek şey, üniversiteli gençlerin adaletsizlik ve acılar karşısında hala öfkeli olduklarını ve bu konuda bir şeyler yapmaya çalıştıklarını görmek beni yüreklendiriyor".

Peki sizce bugün üniversitelerde yaşanan olaylar 1968 yılında, dünyanın her yerindeki üniversitelerde yaşanan savaş karşıtı ayaklanmaya benziyor mu?

Muhabir: Arda Kemal Atay