ABD'nin Columbia Üniversitesinde Nisan ortalarında başlayan ve dünyanın dört bir yanına yayılan protestolarda, öğrenciler, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını kınarken, okul yönetimlerinden Filistin halkına yönelik soykırım girişimini desteklememelerini talep ediyor.

İngiltere, İspanya, Almanya ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesindeki öğrenciler de, ABD'de başlayan Filistin'e destek gösterilerine katılarak Gazze ile dayanışmalarını gösteriyor.

19 Mayıs 1919: İstiklal Ateşinin Yakıldığı Gün 19 Mayıs 1919: İstiklal Ateşinin Yakıldığı Gün

Kanada

Kanada'daki McGill Üniversitesinde, Filistin destekçisi öğrenciler, Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kamp kurdu.

Öğrenciler, okul yönetiminin İsrail ile bağlantılı şirketlerle çalışmamasını talep etti. Okul yönetimi ise polis desteğiyle öğrencileri dağıtmaya çalıştı.

Kanada'daki Filistin destekçisi öğrenciler ayrıca Toronto Üniversitesi ile Vancouver'daki British Columbia Üniversitesinde de gösteri düzenledi.

Avustralya

ABD'deki öğrenci protestolarına dayanışma ve Filistin'e destek amacıyla Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Sydney Üniversitesinde başlayan protestolar, Melbourne, Brisbane ve Adelaide'deki üniversitelere de sıçradı.

Japonya

Japonya'da da başkent Tokyo'daki Waseda Üniversitesi öğrencileri, İsrail’in Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını protesto etti.

Öğrenciler, "Özgür Filistin" ve "Gazze’yi Kurtarın" şeklinde sloganlar attı.

Japonya'da ayrıca Sofia, Tama Art, International Christian ve Hiroşima Uluslararası Üniversitesinde de Filistin'e destek gösterileri düzenlendi.

Hindistan

Hindistan'daki öğrenciler de ABD'de başlayan Filistin gösterilerine destek verdi.

Başkent Yeni Delhi'deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi öğrencileri hem Gazze hem de protestoların başladığı Columbia Üniversitesi ile dayanışmalarını göstermek amacıyla protesto düzenledi.

Jawaharlal Nehru Üniversitesi Öğrenci Birliğinden yapılan açıklamada, "Jawaharlal Nehru Üniversitesi yerleşkesi, İsrail tarafından yapılan terör ve soykırım suçlarına iştirak eden ülkeleri temsil eden yönetimler ve personel için bir platform sağlamamalıdır." ifadesi kullanıldı.

Fransa

Fransa’nın birçok üniversitesinde Filistin'e destek eylemleri devam ederken, polis sıklıkla öğrencilere sert müdahalelerde bulunuyor.

Ülkenin prestijli üniversitelerinden Sciences Po öğrencilerinin Filistin'e destek amacıyla kurdukları çadır kampına yönelik polis müdahalesine rağmen protestolar devam etti. Üniversiteye ait bir binayı ele geçiren öğrenciler, bina girişini çöp kutularıyla kapattı ve binaya Filistin bayrakları astı.

Paris'in banliyösü Saint-Denis kentindeki Paris 8 Üniversitesinde de öğrenciler, Filistin'e destek için kamp kurdu. Kamp alanına "Yaşasın öğrenci direnişi" ve "Soykırımı durdurun" yazılı pankartlar asıldı.

İngiltere

İngiltere'nin önemli okulları arasında yer alan University College London’ın öğrencileri, ana kampüsteki açık alanda toplanıp çok sayıda çadır kurarak, ABD başta olmak üzere diğer ülkelerdeki Filistin destekçisi öğrenci gruplarına dahil oldu.

University College London dışında, ülkenin farklı bölgelerindeki Newcastle, Bristol, Warwick, Leed, Sheffield ve Sheffield Hallam üniversiteleri de Filistin ile destek eylemlerine sahne oldu.

İrlanda

İrlanda'nın en prestijli üniversitelerinden biri olan Trinity College'da Filistin destekçisi öğrencilerce düzenlenen protestoda, okul yönetiminin İsrail ile bağlarını kesmesi istendi.

Öğrenciler, kampüste kurdukları çadırlara "İsrail bir terör devletidir", "Soykırımı sonlandırın", "Nehirden denize kadar" ve "Özgür Filistin" yazdı.

İspanya

İspanya'nın Valensiya kentinde bulunan Valencia Üniversitesi öğrencileri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek ve Filistin'e desteklerini göstermek için kampüste çadırlar kurarak gösteri düzenledi.

Öğrencilere, bazı üniversite çalışanları ve profesörler de destek veriyor.

Almanya

Filistin’e destek eylemleri yapan bir diğer üniversite de Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan Humboldt Üniversitesi oldu.

Üniversitenin bahçesinde oturma eylemi yapan öğrenciler, "Özgür Gazze", "Almanya, İsrail'e silah sevkiyatını durdur", "Soykırımı durdurun", "Yaşasın Filistin" sloganları attı.

Polis, gruba müdahale ederek öğrencileri üniversite bahçesinden çıkarttı. Müdahale sırasında polise direnen bazı göstericiler, kimlik tespiti yapılmak üzere gözaltına alındı.

Filistin destekçilerinin Federal Meclis binasının karşısındaki yeşillik alanda kurdukları çadır kamp ise polis tarafından boşaltıldı ve 161 kişi gözaltına alındı.

İtalya

İtalya'nın başkenti Roma'da, önde gelen yükseköğretim kurumlarından Sapienza Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, İsrail ile anlaşmasını sürdüren üniversitelerini protesto etti.

Ülkedeki bazı üniversitelerde yapılan İsrail'le bilimsel işbirliklerinin durdurulmasına yönelik çağrılara, Napoli, Floransa, Pisa ve Bologna’daki üniversitelerden de destek geldi.

İsviçre

İsviçre’deki Lozan Üniversitesi öğrencileri İsrail’in Gazze’deki eylemlerini protesto etmek amacıyla kampüse çadırlar kurdu.

Yaklaşık 100 öğrenci, İsrail ile bilimsel işbirliğine son verilmesini talep ederek, kampüsteki bir binayı ele geçirdi.

Hollanda

Hollanda’nın farklı üniversitelerinden bir grup Yahudi akademisyen ve öğrenci, Filistinlilere yönelik adaletsizlik devam ettiği sürece ülkedeki üniversitelerin İsrail'e karşı güçlü bir tavır alması çağrısında bulundu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına şiddetle karşı çıktıklarına işaret edilerek, "Filistinlilere yönelik adaletsizlik devam ettiği sürece kurumlarımız, 1 buçuk yıl önce Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı nasıl güçlü bir tavır sergilediyse aynısını talep ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: AA