Günümüzde cilt bakımında kullanabileceğimiz birçok içerik bulunuyor. Son yıllarda popüler olan iki tanesi ise AHA (alfa-hidroksi asitler) ve BHA (beta-hidroksi asitler) olarak adlandırılan ve cildin doğal eksfoliasyon sürecini destekleyen iki tür hidroksi asit.

Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani) Nedir? Saç Koparma Hastalığı (Trikotillomani) Nedir?

AHA Nedir?

AHA’lar cilt bakımında oldukça yaygın olarak kullanılan bir grup kimyasal bileşendir. Genellikle alfa hidroksi asitleri (AHAs) olarak bilinirler ve meyve şekerinden elde edilen, suda çözünebilirler.  AHA’lar cilt bakımında peeling etkisiyle kullanılırlar.

AHA’lar, son on yılda cilt yaşlanma belirtilerini en aza indirmeyi hedefleyen cilt bakım ürünlerinde giderek daha popüler hale gelmiştir. Genellikle güvenli ve etkili bir soyucu asit olarak görülen AHA’lar, ölü deri hücrelerini nazikçe uzaklaştırarak cildin genel görünümünü ve dokusunu iyileştirir.

Ürünlerde kontrol edebileceğiniz bazı AHA’lar şunlardır: Gliserolik asit, Laktik asit, Sitrik asit, Hidroksikaproik asit Hidroksikaprik asit.

Etkileri Nedir?

AHA’lar, cilt yüzeyinde birikmiş ölü hücreleri nazikçe çıkararak cildin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Bununla birlikte cilt tonunu düzenler. Lekelerin ve pigmentasyonun azalmasına yardımcı olur.

AHA’lar ciltteki kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltarak, genç ve sağlıklı bir görünüm sağlayabilir. Ayrıca cildin yenilenmesini teşvik eder, kolojen üretimini arttırır ve cildin esnekliğini arttırır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ancak AHA’ları kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Bunlardan ilki AHA’ların güneş koruyucu ile kullanımıdır. AHA’lar, kullandığınızda cildi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir, bu nedenle kullanırken güneş koruyucu ürünler kullanmak önemlidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise dozaj ve uygulama. AHA ürünlerini kullanırken ürünün içeriğindeki asit yoğunluğuna dikkat etmek önemlidir. Ayrıca ürünü düzenli olarak ve uygulama talimatlarına uygun olarak kullanmak gereklidir.

BHA Nedir?

BHA’lar; yağlanma problemlerinde kullanılan ve cildin alt katmanlarına inebilen bir asit grubudur. Bitkilerden doğal olarak elde edilebildiği gibi, laboratuvar ortamında da üretilebilmektedir. BHA’lar yağda çözünebildikleri için fazla sebum üretimi sonucunda ortaya çıkan problemlerde sıklıkla tercih edilir. Gözenek ve akne problemi yaşayan yağlı cilde sahip bireyler, BHA’lardan faydalanabilir.

Beta-hidroksi asitler, bir dizi cilt durumunu iyileştirmek için kullanılan geniş kapsamlı faydalara sahiptir. Kaba ve pürüzlü cilt, akne, sedef hastalığı, seboreik dermatit ve daha birçok durum için BHA’lar kullanılabilir. AHA’lar gibi, BHA’lar da birçok bitkisel kaynakta doğal olarak bulunabilir.

Ürünlerde kontrol edebileceğiniz bazı BHA’lar şunlardır:

Salisilik asit (veya salisilat, sodyum salisilat ve söğüt özü gibi ilgili içerikler), Beta hidroksibutanoik asit, Tropik asit, Trethokanik asit.

BHA Ne İşe Yarar?

BHA’lar yağlı ciltlerde aşırı sebum üretimini kontrol ederek gözenekleri temizler ve sivilce oluşumunu önler. Cilt yüzeyinde birikmiş ölü hücreleri ve kirleri temizler. Böylece siyah noktaların ve tıkanmış gözeneklerin azalmasına yardımcı olur.

BHA’lar, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle ciltteki kızarıklıkları azaltabilir ve cildin sakinleşmesine yardımcı olabilir. BHA’lar genellikle cilt bakım rutininin bir parçası olarak kullanılır ve düzenli olarak kullanıldığında cildin görünümünü iyileştirir.

Ancak özellikle hassas bir cildiniz varsa herhangi bir cilt bakım ürününü kullanmadan önce, bir dermatoloğa danışmak önemlidir.

AHA ve BHA’nın Farkı Nedir?

Tüm hidroksi asitlerin bazı benzerlikleri olmasına rağmen, akılda tutmanız gereken birkaç temel fark bulunuyor. Hem AHA hem de BHA’lar cilt eksfoliantları olarak işlev görse de, AHA’lar “suda çözünen” ürünlerken, BHAs’lar “yağda çözünen” olarak kabul edilir. Yani, AHA’ların cildin yüzeyinde çalışırken BHA’ların (salisilik asit gibi) yüzeyde olduğu gibi gözenekler içinde de çalışır. Bu nedenle salisilik asit tıkanmış gözenekleri ve düzensiz cilt dokusunu tazeler. AHA’lar ise (glikolik asit gibi) ince çizgiler, kırışıklıklar ve güneş hasarına odaklanıyor. Son olarak, BHA’lar genellikle daha hafif görülüyor, çünkü AHA’lar ile karşılaştırıldığında daha büyük bir moleküler ağırlığa sahipler.

AHA ve BHA Serum Nasıl Kullanılır?

Cilt iyice temizlendikten sonra, birkaç damla serum yüze damlatılır ve yüzün her noktasına uygulanır. Birkaç dakika bekletilir ve ardından su ile durulanır. Uygulama aşamasında, dudak ve göz çevresini asitten korumak önemlidir. Bu nedenle dikkatli bir şekilde uygulanmalı ve yumuşak hareketlerle cilde yedirilmelidir. Asitleri cilde uygularken, parmak uçlarından yararlanmak yeterli olacaktır. Pamuk veya peçete gibi ürünler tercih edilmemelidir. Asitler gece uygulanmalı ve güneşten olabildiğince kaçınılmalıdır. Cildiniz asitlere alışık değilse ilk aşamada her gün kullanılmamalı; 2-3 günde bir kullanılarak cildin tolere etmesi sağlanmalıdır.

Muhabir: Furkan Erkan